A Mi Hazánk Mozgalom már a hivatalos bejelentést megelőzően követelte a kormánytól, hogy sarcolja meg a nemzet népnyúzásból élő bankokat, vezessék be a kamatmentes valódi hitelmoratóriumot visszamenőleges hatállyal is. Ezáltal megakadályozható ugyanis, hogy a bankok legyenek a továbbiakban is a járvány haszonélvezői. A napokban megjelent kormányrendelet értelmében a hitelkártyák és a folyószámlahitelek esetében, azoknak akik kiléptek a moratóriumból a rendelet hatálybalépését megelőzően, köteles a pénzügyi szolgáltató átszámítani a tartozás összegét. A moratóriumban töltött időszakra legfeljebb valamivel 13 százalék feletti kamatot alkalmazhatnak a bankoknak az elszámolásnál.
Ez a módosítás majd 400 ezer szerződést érint és hozzávetőlegesen 95 milliárd forintot jelenthet, amit vissza kell fizetni az ügyfeleknek. Az irány jó, de nem elégséges! Ezt a részeredményt a Mi Hazánk Mozgalom sikereként kezeli, mivel egyedüli pártként követelte a moratórium szabályainak felülbírálását visszamenőleg is! A moratóriumban lévőknek jár a valódi moratórium, hogy valóban segítség legyen annak igénybevétele.
A Mi Hazánk Mozgalom ezért a továbbiakban is követeli, hogy vizsgálja felül a kormány a moratórium szabályait és vezesse be a kamatmentes valódi moratóriumot! A bankok ugyanolyan haszonélvezői a járványnak, mint a gyógyszeripar, a digitális óriáscégek, multik és a kaszinók, amelyekre járványszolidaritási adót követel a Mi Hazánk!
dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom végrehajtási és hitelügyi szakpolitikusa, a párt országgyűlési képviselőjelöltje
X