A hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló törvénytervezet elfogadták a napokban. A kormány ezzel az intézkedésével a hitelállomány összetételét megvizsgálva nem biztos, hogy azokon is segít, akiknek valóban szüksége lenne rá. Több védett célcsoport bevétele nem csökkent a pandémia hatására.

 

Törlesztési moratóriumot inkabb azok vették igénybe, akik gyermektelenek vagy már gyermekeik felnőttek, van is állásuk, de a bevételük csökkent a koronavírus járvány következtében így a hitelt valószínűleg nem bírnák fizetni.

 

Erre a bankok már reagálni is kezdtek, ami alapján lehetőséget adnak azoknak az embereknek, akik a moratóriumra törvényből fakadóan nem jogosultak. Ez azt jelenti, hogy a bankok saját hatáskörön belül, saját szabályok szerint fogalmazzák meg a feltételeket a moratóriumot illetően. Felmerül ebben az esetben a kérdés, hogy ha nincs törvényileg szabályozva akkor vajon kinek az érdekeit fogja kiszolgálni ez a lehetőség, mert az adósokét vélhetően nem?

 

A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja, hogy a diákhitelekre vonatkozóan is szükséges lenne a moratórium bevezetése, és felülvizsgalandoak az eddigi intézkedések, mivel a kiamaradt célcsoportokat a kormány kizsákmányoló bankok elé veti így. Ezen kívül elengedhetetlen intézkedés lenne a kilakoltatási moratórium bevezetése és a letiltások, inkasszálások felfüggesztése, amelyek mögött hitelszerződés áll.

X