“Eljött az ideje annak, hogy valaki kimondja: ez így nem mehet tovább! Talán a világháborúban éltek át olyat, amit nekünk most Magyarországon, és sokaknak világszerte át kell élnie. Kijárási tilalom, bezárások, és teljes létbizonytalanság. Hónapok óta, már lassan egy esztendeje így élünk” – így nyitotta meg sajtótájékoztatóját a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László Csongrád Város Polgármesteri Hivatala előtt.

A pártelnök úgy gondolja, az elmúlt egy évben megmutatkozott a társadalmi szolidaritás azokkal szemben, akikre a leginkább veszélyt jelentett a vírus.

“De most szolidárisnak kell lennünk azokkal a magyar honfitársainkkal is, akik elveszítik az életüket, de nem közvetlenül fertőzésben, hanem azért, mert az életük munkájával felépített vállalkozásukat veszítik el hónapról hónapra. Mert a világon nincs még egy olyan kormány, mint a magyar kormány, mely tulajdonképpen magára hagyta a magyar emberek. Láthatjuk, hogy például Lengyelországban hogyan segítik a vendéglátóiparban dolgozókat, látjuk, hogy Nagy-Britanniában kitesznek az utcára melegedőket, hogy ott jöjjenek össze az emberek. Magyarországon egyszerűen csak erőnek erejével bezárták a vendéglátóegységeket” – fogalmazott Toroczkai László. Hozzátette, a kormány által ígért bértámogatásokból ez idáig a vendéglátósok “egy fillért sem láttak”.

Toroczkai szerint nem megoldás az iparűzési adó elengedése, ahogyan az önkormányzatok további sarcolása sem vezet eredményre.

“Érdemi segítséget a bérletidíj elengedése jelentene, hiszen még az állami szektor is hónapról hónapra megköveteli a bérletidíjat a vállalkozótól, miközben a vállalkozó számára az állam megtiltja a működést”

– mondta a pártelnök. Hozzátette:

“A szolidaritás azért is fontos, mert lehet, hogy ma még csak 2-300 ezer honfitársunkat érinti egzisztenciálisan ez a lezárás, de ez olyan, mint egy lavina. Egyre többen kezdik megérezni a gazdasági következményeit ennek a vírushelyzetnek, ami ma már sokkal halálosabb, mint maga a vírus.”

Ennek kapcsán saját 92 éves nagymamája példáját hozta fel, aki öt nap alatt gyógyult ki a koronavírus-fertőzésből. “Gyorsabban, mint én magam” – mutatott rá.

Az értelmetlen korlátozásokból viszont nem “gyógyulnak ki” ilyen hamar az elszenvedői.

“Látom azokat a magyar vállalkozókat, akik nem fognak egy hét, vagy egy hónap alatt sem átesni azokon a következményeken, amelyeket az elhibázott kormányzati intézkedések okoznak. Valószínűleg a 10-20 éve épített vállalkozásuk elveszítése után hosszú évekre lesz szükségük ahhoz, hogy újra talpra tudjanak állni”

– vélekedett Toroczkai.

A pártelnök követeli, hogy a magyar kormány végre hatékony intézkedésekkel védje meg a magyarokat, a magyar vállalkozásokat, az alkalmazottakat, dolgozókat.

“Érdemi bértámogatásokkal elérhető lett volna, hogy a külföldön dolgozó honfitársaink esetleg hazatérjenek az ottani lezárások miatt. Ehelyett a magyar kormány most azt éri el, hogy azok a magyarok, akik eddig még itthon dolgoztak a vendéglátásban, vagy a turizmusban, most azok is el fognak menni, például Ausztriába, ahol a legtöbb pincér már így is magyar”

– mondta.

A járványügyi intézkedéseket Toroczkai “katasztrofálisként” jellemezte, a kormány magatartását pedig ijesztőnek tartja, mikor 200 ezer bajbajutott vállalkozó polgári engedetlenségére a büntetések szigorításával reagált.

A Mi Hazánk Mozgalom azt mondja, hogy mivel már úgyis elkezdődtek az oltások, itt az ideje a korlátozások észszerű feloldásának:

“Nyilvánvalóan nem azt akarjuk, hogy azonnal álljon vissza minden a vírus előtti időkre, de azt viszont igenis követeljük, hogy fokozatosan, de kezdjék el feloldani a korlátozásokat, és ne terrorizálja a kormány a magyar vállalkozókat, dolgozókat. Követeljük a kormánytól, hogy hatékony segítséget adjon a magyar vállalkozásoknak, kiemelten a vendéglátásban és a turizmusban dolgozóknak. De hangsúlyozom, előbb-utóbb minden szektort érinteni fog ez a katasztrófa, mert a fogyasztás csökkenésével a gazdaság valamennyi ágazata érezni fogja ennek a sok káros intézkedésnek a következményeit.”

Toroczkai hozzátette, ha a következő hetek, hónapok folyamán a magyar kormány nem teszi meg ezeket a segítő intézkedéseket, mint például a bérletidíj elengedését, a kieső jövedelmek pótlását, akkor számítani kell arra, hogy polgári engedetlenség, tüntetések, demonstrációk fognak kibontakozni Magyarországon.

“Ha kell, akkor ennek az élére is hajlandóak vagyunk állni, mert ez a szolidaritás következő szintje. Azt is látjuk, hogy a kormány igyekszik megfélemlíteni az embereket, ezért sokan visszaléptek a holnapi tüntetésektől, mi viszont nem félünk. A Mi Hazánk Mozgalom készen áll arra, hogy ha kell, vezesse ezeket a demonstrációkat”

– mondta ezzel kapcsolatban.

Végezetül Toroczkai László arra kérte az egybegyűlteket, ha bárkit megbüntetne a rendőrség a sajtótájékoztatón való részvétele miatt, az keresse bátran a Mi Hazánkat, ugyanis a párt segíteni fog a bírság összegyűjtésében, de szükség esetén akár jogi védelmet is biztosítanak.

Magyarjelen.hu – mihazank.hu

 

X