Az éttermek, presszók a helyiségeikben továbbra sem fogadhatnak vendéget, így többségük immáron 3 hónapja ismételten kötelező zárva tartásra van ítélve. Ezek a vállalkozások az elmúlt egy év kormányzati intézkedései miatt a teljes csőd szélére kerültek. Amellett, hogy a legtöbbjüknek a bevételi forrásuk teljesen lenullázódott, számos rejtett költség megfizetésére kényszerülnek a rezsiköltség és a bérleti díj mellett – írja közleményében Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese.

A politikus szerint ilyen plusz kiadás a kötelezően előírt online pénztárgép használati díja, amelyért negyedévente közel 20 000 Ft-ot kell fizetnie minden vendéglátósnak 0 Ft forgalom után is, de említhető az Artisjus részére fizetendő 48 000 Ft/negyedéves költség is egyetlen televíziókészülék megléte esetén, amely ráadásul az elmúlt időszakban egyetlen egyszer sem volt bekapcsolva.

Brutális terhet ró a vendéglátóhelyekre a lejáró szavatosságú árukészlet eladhatatlansága, valamint annak későbbi nyitáskor történő pótlása, amely a legkisebb üzletek esetén is több százezer forintos plusz terhet jelenthet a vállalkozásoknak

– véli a képviselő. Hozzátette: a kormány érdemi segítség helyett hitelfelvételre kényszeríti ezeket a vendéglátóhelyeket, hiszen a hosszú hónapok óta bevétel nélkül működő üzleteknek nem lesz miből egy teljesen új árukészletet beszereznie a későbbi újranyitáskor.

A Mi Hazánk, mint a lezárásellenes párt a vendéglátóhelyek mielőbbi újranyitását követeli, valamint elvárjuk a kormánytól, hogy a hitelfelvételre való kényszerítés helyett érdemi segítséget nyújtson ezeknek a vállalkozásoknak: a zárva tartásuk idejére mentesítse őket a rejtett költségek megfizetése alól, valamint nyújtson vissza nem térítendő támogatást az igazoltan eladhatatlanná vált árukészlet újbóli beszerzésére

– zárja közleményét Dúró Dóra.

Magyarjelen.hu

X