Mint ismeret, Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette, hogy 2025-öt követően a Mátrai Erőműben leáll a széntüzelés. Óvatos becslések szerint is ez több száz család megélhetését érintheti. A széntüzelés leállításával a Bükkábrányi Bányában a bányászati tevékenység gyakorlatilag okafogyottá válik, mivel a lakossági szén kiadása eddig is elenyésző mennyiségű kitermelést jelentett. A bányában és a bányászatra épülő cégeknél dolgozó emberek átlagéletkora számításaink szerint addigra ötven év körül lesz, ami a későbbi munkavállalásukat jelentősen megnehezíti. Nem csak Bükkábrány, de a környező települések Vatta, Csincse, Mezőnyárád lakosait is érinteni fogja.
Szajlai János, a Mi Hazánk Mozgalom Dél-Borsodi szervezetének elnöke elmondta, hogy Dr. Fülöp Erik a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője a következő kérdésekkel fordul a kormányhoz.
– Teljes mértékben leállítják a bányászatot vagy kiszolgálják a lakossági igényeket?
– Milyen munkát tud biztosítani a kormányzat a sok esetben évtizedek óta a bányászatban dolgozó embereknek?
– Végeztek-e egyáltalán felmérést azzal kapcsolatban, hogy a széntüzelés leállításával hány ember válik munkanélkülivé, a bánya és az erre épülő cégek megszűnése milyen bevételkiesést jelentenek a központi költségvetésből?
– Mekkora mennyiségű lesz az érintett települések iparűzési adójának kiesése és ezt miből tudják pótolni?
Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke és
Szajlai János, a párt Dél-Borsodi szervezetének elnöke
X