Meg kell akadályozni a magyarok vendégmunkásokra cserélését a sopronkövesdi Autolivben

Újabb 24 órás sztrájkot tartottak a Vasas Szakszervezeti Szövetség kezdeményezésére a Autoliv autóipari beszállító sopronkövesdi gyárában. Január óta húzódik már a bérvita, és eddig a cég nem mutatkozott konstruktívnak a párbeszédben, ezt többen is jelezték a Mi Hazánk Mozgalomnak.

Az Autoliv ajánlata 13 százalékról szól, ami figyelembe véve a jelenlegi gazdasági környezetet, nem kellő mértékű, ráadásul ezt sem akarják januárig visszamenőleg kifizetni. A Mi Hazánk határozottan szorgalmazza, hogy a gyár vezetése hallgassa meg érdemben a dolgozókat és a szakszervezetet, és olyan ajánlattal álljon elő, amelyet el tudnak fogadni és elegendő a tisztes megélhetéshez.

Van azonban egy másik eleme is az ügynek, amelyről mindenképpen beszélnünk kell még, ez pedig a vendégmunkások helyzete. Ugyanis magyarok mellett, akik még többségben vannak, dolgoznak vendégmunkások is a gyárban, ukránok és filippínók. Ők is részt akartak venni a sztrájkban, azonban úgy tudjuk, a jelenkori rabszolgakereskedők (munkaerő-kölcsönző cégek) ezt megtiltották nekik, de olyanról is tudunk, hogy a gyár vezetése kitoloncolással fenyegette meg őket arra az esetre, ha csatlakoznának a sztrájkhoz.

Éppen ez az eset mutatja meg, hogy milyen veszélyes az a fajta vendégmunkás import, aminek szabad utat engedett a kormány, ugyanis ők még könnyedebben zsarolhatók akár kitoloncolással, ez pedig még nehezebb helyzetbe hozza a magyar munkavállalókat is. Hiszen így nem tudott 100%-os részvétellel lezajlani a sztrájk. Ez az ügy is arra világít rá, hogy véget kell vetni a vendégmunkások behozatalának.

Forrásaink szerint amennyiben az Autoliv nem ad normális bérajánlatot, magyar dolgozók sokasága fog elmenni a cégtől, amely teret enged további vendégmunkások alkalmazására a gyár vezetésének. Ha valójában ez a cél húzódik meg a háttérben, azt elfogadhatatlannak és felháborítónak tartjuk, és minden rendelkezésünkre álló eszközzel meg akarjuk akadályozni.

Lantos János, Mi Hazánk Munkaügy Kabinet elnök

További bejegyzések

A Mi Hazánk vállalta a Partizán-vitát Újbuda szivárványkoalíciós polgármesterjelöltjével

Dér Dániel

Az üzemanyagárak érdemi csökkentését nem a kiskereskedőktől, hanem az adóterhek mérséklésével a kormánytól várjuk!

Dér Dániel

Vitézy plakátjaival ragasztják le a Mi Hazánk hirdetéseit

Dér Dániel

Ez az oldal sütiket használ, hogy javítsa az online élményt, lehetővé tegye a tartalom megosztását a közösségi médiában, mérje a weboldal látogatottságát, és az Ön böngészési tevékenysége alapján személyre szabott tartalmakat jelenítsen meg. Ez magában foglalja a keresési eredmények pontosabb megjelenítését, a lényegretörőbb tartalmak és tájékoztató anyagok megjelenítését, a jobb kommunikációt és az oldal teljesítményének javítását.

Elfogadom Bővebben