Újbuda önkormányzata, részben a fővárosi önkormányzattal együttműködve, piaci alapú meghirdetés helyett pusztán a XI. kerületi médiában, kvázi a helyi faliújságon meghirdetve próbált meg kiárusítani közösségi vagyont – tudható meg Novák Előd sajtótájékoztatójából.

A párt újbudai önkormányzati képviselője úgy látja, a koronavírusra hivatkozva mindent lehet: leállítani a gazdaságot, felfüggeszteni az önkormányzatiságot, vagy akár fű alatt értékesíteni a közvagyont. A politikus szerint a polgármestereknek adott teljhatalom a korrupció melegágya.

A DK fővárosának számító Újbuda szivárványkoalíciója közel 2 milliárd forintnyi ingatlant irányzott eladásra úgy, hogy azt széles körben nem hirdették meg, ami kimeríti a politikusbűnözés, a hűtlen kezelés és a hivatali visszaélés fogalmát

– véli Novák. Hozzátette, kitartó munkával sikerült elérnie, hogy Újbuda Önkormányzatában legalább informális online egyeztetéseket tartsanak a képviselők. Itt a polgármester nyitott volt azon módosítójavaslatra, miszerint a legnagyobb ingatlanértékesítési portálon is meg kelljen hirdetni az eladni tervezett ingatlanokat.

Végül a javaslatomat mégis elutasították, mégpedig azért, mert szerintük az oldalon meg kell adni a vételárat a hirdetés feladásakor, enélkül – állításuk szerint – a rendszer nem engedi a meghirdetést. Ezt utólag is igazoltam, hogy nem igaz. Így végül két hét küzdelem után sikerült elérni, hogy ezt a kiárusításra szánt 2 milliárd forintnyi ingatlant legalább nem áron alul, fű alatt adják el

– magyarázta az önkormányzati képviselő. Novák elmondta, ez a 2 milliárd forintnyi ingatlan többnyire üres, beépítetlen telkeket jelent, vagyis újabb beépítések várhatóak, noha két éve azzal kampányolt a szivárványkoalíció, hogy Újbuda megtelt. Hozzátette:

Valóban megtelt, parkolni már szinte lehetetlen. Hiába írja elő törvény, hogy a parkolás biztosítása az önkormányat feladata, ezt nem teljesítette se az előző fideszes, se a jelenlegi balliberális vezetés. Újbuda tehát valóban megtelt. És bár azzal kampányoltak a magukat jámbor városszépítőknek beállító politikusbűnözők, hogy ők majd csak fákat fognak ültetni, valójában az önkormányzati ingatlanok kiárusítását és újabb beépítéseket terveznek.

A Mi Hazánk alelnöke szerint az átláthatósági biztos hozzáállása is aggályokat vet fel, hiszen meglepően csendben van, mikor 2 milliárd forintnyi ingatlant árusítana ki az önkormányzat, méghozzá áron alul.

Nem halljuk az átláthatósági biztost, pedig egy pofátlan szerződést kötöttek, titkosítva, a Transzparency International Magyarország kuratóriumi elnökével erre a tisztségre, amit úgy néz ki, inkább csak kifizetőhelynek használnak, hiszen meglepően csendben van ilyenkor, amikor az asztalt kellene verje a biztos, de minimum lépéseket kellene tennie annak érdekében, hogy a széles nyilvánosság előtt, piaci áron értékesítsék az ingatlanokat. Úgy tűnik, csak a Mi Hazánk Mozgalom és a képviselői mandátumom segítette elő, hogy ezt az áron aluli adásvételt megakadályozzuk

– fogalmazott Novák Előd.

A Mi Hazánk Mozgalom annak is hangot kíván adni, hogy az önkormányzatiság felfüggesztése nem tartható tovább. Az, hogy akár három fős képviselő testületek sem ülésezhetnek, hanem a polgármesterek kapnak teljhatalmat immáron több mint 3 hónapon keresztül, az a korrupció melegágya, ami oda vezet, hogy akár az önkormányzati ingatlanokat is áron alul kiárusítják. Ezért szeretnénk az önkormányzatiság visszaállítását, vagy legalább az online ülések megtartását, amit már egy évvel ez előtt is szorgalmaztunk, azonban ezt törvény tiltja jelenleg

– zárta sajtótájékoztatóját a politikus.

Magyarjelen.hu

X