Az elmúlt időszakban az új szlovák kormányfő Igor Matovic, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszéltek, soha nem volt még ilyen jó a magyar-szlovák kapcsolat, mégis egy ordító ellentmondást látunk – mondta Lantos János, a Mi Hazánk esztergomi elnöke.

Lantos emlékeztetett, Matovic a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján meglepően békülékeny hangvételű beszédet mondott, bár azon felháborodott, hogy a Magyar Közösség Pártja átnyújtott neki egy memorandumot, másnap viszont ismét bocsánatot kért a felvidéki magyarságtól, tehát – mint mondta – meglehetősen szövevényes az ügy.

– Azt le kell szögeznünk, mi egy közép-kelet-európai összefogásban gondolkodunk, alapvetően hasznosnak tartjuk a Visegrádi Négyeket, hiszen az itt élő népeknek közös érdeke, hogy ellen tudjanak állni a keletről vagy nyugatról jövő gyarmatosító törekvéseknek, erre tanít minket a történelem – jelentette ki a Mi Hazánk politikusa.

– Viszont erre hivatkozva sem dobhatjuk sutba azon vezérlő elvünket, hogy bármely kapcsolat csak az igazságra épülhet, és az első és legfontosabb a magyar érdek

– nyomatékosította.

Elképesztőnek nevezte, hogy a jogharmonizációs folyamaton át tudtak csúszni Szlovákia EU-s csatlakozásakor a Benes-dekrétumok, melyek a kollektív bűnösség bélyegét sütik a mai napig a magyarságra és a németségre. Nem tartja megalapozottnak a szlovák politikusok érvelését sem, kik arra hivatkoznak, a dekrétumok ma már nem fejtenek ki valós joghatást.

– Csak az elmúlt időszakban két olyan esetről tudunk, ahol nagyon is élő jogként funkcionáltak a Benes-dekrétumok

– jelentette ki.

Ilyen a pozsonyi körgyűrű, a D4-es autópálya körüli ügy is.  A Szlovák Földalap 60 ingatlant akar a dekrétumok alapján elkobozni. A vagyonelkobzás jogi alapja, hogy a tulajdonosok felmenői magyarok voltak.

Lantos kifejtette, nincs tudomásuk arról, hogy a magyar kormány bármelyik esetben is ezt szóvá tette volna, a Mi Hazánk viszont felszólítja a őket, hassanak oda Igor Matovicnál, hogy azonnal helyezzék hatályon kívül a szégyenteljes dekrétumokat,  ha komolyan gondolják a jó kapcsolatokat, mert addig semmi ilyesféléről nem beszélhetünk.

Forrás: elemi.hu

 

 

X