Nyolcmillió forintot kapott közpénzből másfél hónapos kabinetvezetői munkájáért a DK újbudai elnöke, Lakos Imre politikusbűnöző, az SZDSZ egykori fővárosi elnöke – ezért a titkosított információért egy évig küzdött Novák Előd önkormányzati képviselő, a Mi Hazánk alelnöke, végül közérdekű adatigénylés megtagadása miatti per kilátásba helyezésével sikerült meghátrálásra bírnia a DK polgármesterét.

Novák Előd e feltárt korrupció ügyében ma a hűtlen kezelés miatt feljelentést tett, és felhívta a figyelmet: mindeközben Lakos Imre még Karácsony Gergelytől is busás javadalmazást kap a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. igazgatósági tagjaként, az újbudai polgármester és a megduplázott, rekordszámú alpolgármester fizetését pedig a törvényi maximumban határozták meg, ezekre is egyedüli képviselőként szavazott nemmel Novák.

A Mi Hazánk politikusa a hivatali munkatársaktól úgy tudja, hogy maga Gyurcsány Ferenc tiltotta meg eddig, hogy e kényes, nyolcmilliós számot kiadja a DK fővárosának minősülő Újbuda polgármestere, mondván, ha Novák Előd akarja, perelje ki az önkormányzattól, az úgyis több év, addigra szerinte már kormányon lesznek. Helyi képviselőként számtalan alkalommal, pl. a költségvetés zárszámadásakor hiába kérte szóban és írásban is, hogy árulják el, mennyi pénzt kapott Lakos Imre másfél havi munkájáért és pofátlan végkielégítéseként, illetve közös megegyezéssel való szerződésbontásért, mivel tavaly decemberben másfél hónap után elbocsátották a polgármesteri kabinetfőnöki posztjáról, miután a politikusbűnöző leváltását szorgalmazta többször is.

 

Ugyanis Újbuda történetének legnagyobb korrupciós botrányában, az ún. Kopaszi-gate ügyben letöltendő börtönbüntetésre ítélték az MSZP-s Molnár Gyulát másodfokon a még a XI. kerület polgármestereként elkövetett hivatali visszaélés miatt nyolc hónapra, míg a szintén politikusbűnöző, SZDSZ-es alpolgármesterét, Lakos Imrét hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték – azonban a politikai maffia összefonódásait jól mutatja, hogy végül az MSZP alkotmánybíró-jelöltje (!) a nyilvánvaló elfogultság ellenére felmenthette őket a Kúrián! A Fidesz “elszámoltatási” politikájára jellemző, hogy az MSZP-nek ezt a pártkötődés miatti összeférhetetlenségét eltűrték, sőt talán nem véletlenül arra a nyíltan MSZP-s bíróra szignálták ki harmadfokon az ügyet. Ezért akkor Novák Előd levélben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, valamint Handó Tündéhez, az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez is, kérve az eset kivizsgálását (és új, elfogulatlan eljárás lefolytatását), de ők megtagadták azt. Pedig az ügyészség korábban azzal vádolta meg őket, hogy 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül játszottak át magáncégnek egy 38 hektáros telket.

A Privátkopó közölt egy újabb összefonódást a komcsiból milliárdossá vedlett bűnözők között: a Molnár Gyulát és Lakos Imrét harmadfokon felmentő Mészár Róza a korábban MSZP- (sőt MSZMP-) közelinek tartott milliárdos vállalkozó, a Vectigalis Zrt. nevű felszámolócég tulajdonosának, Varga Jenőnek a felesége. Varga a pártállam végóráiban az MSZMP pécsi alapszervezetének egyik vezetője volt. A milliárdos vállalkozó a szocialista utódpártban két erős emberhez kötődött: Puch László pártpénztárnokhoz és Lusztig Péter volt MSZP-s országgyűlési képviselőhöz, egykori megyei rendőrfőkapitányhoz. Varga most az állami felszámolócég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöke, számos stratégiai nagyvállalat, így a Malév, a Mal Zrt., a Gyulai Húsipari Zrt. felszámolóbiztosa – írta a Privátkopó.

A börtönbüntetés kihirdetésekor Szabó György, a Jobbik fővárosi képviselője még úgy fogalmazott, hogy a fővárosi Demszky-korszak egyik meghatározója alakja kerül börtönbe:

Mára pedig elvtelenül összefognak velük a hatalom minden áron való megszerzésének reményében. Ezért jött létre a Mi Hazánk Mozgalom, hogy se Gyurcsány, se Orbán korrupt rendszerét el nem fogadva mutasson harmadik utat – szögezte le Novák, hozzátéve: ráadásul képesek voltak a Kopaszi-gáti ingatlanpanama ügyében Molnár Gyula és Lakos Imre ellen indult büntetőeljárás harmadrendű vádlottját, Zala Lászlót is megbízni Újbuda jogi képviseletével. Az általa vezetett ügyvédi iroda már 2019 novemberében 4,2 millió forintot számlázhatott az önkormányzatnak.

A másik DK-s politikusbűnöző, a már 2010 előtt is jogerősen elítélt Czeglédy Csaba is tízmilliókat zsebelhet be Újbudától továbbra is, hiszen csak szavakban tiltakozott vállalhatatlan megbízatása ellen a Momentum, a Jobbik és az LMP, amikor Novák Előd előterjesztésére szerződést bonthatott volna az önkormányzat, azt már nem támogatták. Czeglédy munkájával kapcsolatban Novák sorozatos kérései, illetve 10 hónap után végre nemrég legalább betekinthetett a teljesítésigazolásokba, még ha másolatot nem is kaphatott, fényképet sem készíthetett róluk. De azt látta, hogy a havi 1,4 millió forintos megbízásáért pl. olyan tanácsokat ad, hogy egy képviselőnek miként, milyen érveléssel ne biztosítsák az iratbetekintés jogát az önkormányzat céges ügyeibe.

S mindezek a titkosítások nem zavarják Újbuda átláthatósági megbízottját sem, mely posztot szintén csak kifizetőhelynek használnak, a Momentum kielégítésére. „Titkosította a Transparency International elnöke a saját közmegbízatását – havi egymillió heti egy munkanapért” – ezzel a címmel hívta fel Novák a figyelmet a jéghegy csúcsára, majd e sajtótájékoztatója után 3 nappal végre nyilvánosságra hozták az egy hónapja hiába kért szerződést és annak módosítását, ugyanis a lelepleződés után félmillió forinttal csökkentették az átláthatósági biztos még így is pofátlan megbízását.

A Mi Hazánk Mozgalom ezért sem támogatta kedden azt a fideszes Alaptörvény-módosítást, mely szűkíti a közpénz fogalmát, így nehezítve a közérdekű adatigényléseket, s ezáltal a korrupció feltárását – zárta sajtótájékoztatóját Novák Előd.

 

X