A gyöngyöspatai ítélet újabb csődje a bíróságoknak, ahol egyre több olyan ítélet születik, amely teljesen szembemegy a társadalmi elvárásokkal, mint például a börtönbizniszes kártérítések vagy a közfeladatot ellátó személyek (tanárok, rendőrök, mentősök) elleni támadások esetén sok esetben csak felfüggesztettre ítélt bűnözők. Ezek az ítéletek nem egy érdemelvű társadalom építését szolgálják, hanem a rombolók oldalára állnak. 

Gyöngyöspata csődje a hatóságoknak is, amelyek évtizedek óta tétlenül nézik, hogy Magyarországon törvényen kívüli területek jönnek létre, ahol olyan gettókultúra uralkodik, amelyben a rend helyett a rendetlenség, a tudás helyett az erő a domináns és a konfliktusok megoldását nem a törvényes keretek adják, hanem a nyers erő. Ezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy az ilyen közegből érkező tanulók ezt viszik magukkal az iskolába, de azon sem, hogy a normális életre vágyó szülők nem akarják ilyen iskolákba járatni gyermekeiket, a tanárok pedig nem akarnak ilyen közegben dolgozni.

Ki kell mondani, hogy ez nem faji alapú megkülönböztetés, hanem a rend és a gettókultúra mindennapos küzdelme.

A Mi Hazánk Mozgalom szerint akkor lesz végre rend hazánkban, ha érdemelvű társadalmat építünk és sok évtized után visszavisszük a törvényt a gettókba.

Pakusza Zoltán, miskolci önkormányzati képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke

 

X