A Mi Hazánk Mozgalom felháborítónak és nyílt provokációnak tartja a teljes kárpát-medencei magyarság felé azt, hogy Románia a héten ünnepnappá emelte a trianoni békediktátum aláírásának dátumát – mondta Lantos János, választókerületi elnök a román követség épülete előtt. 

Lantos kiemelte, Románia lényegében az összes pontot megszegte 1996 óta, mióta a szerződés érvényen van, amelyek a romániai magyarság kisebbségre vonatkoznak, ezek közül kiemelte a szerződés 14. cikkét, mely úgy szól,

“A Szerződő Felek elősegítik az országaik eltérő etnikai, vallási, kulturális és nyelvi eredetű állampolgárai közötti tolerancia és megértés légkörét. Elítélik az idegengyűlölet, a faji, etnikai és vallási alapú gyűlölet, diszkrimináció és előítéletek mindenfajta megnyilvánulását, és hatékony intézkedéseket tesznek ezek bármiféle megnyilvánulásának megelőzésére.”

Lantos megállapította, a románok ezt sem tartják be a többi között.

– Teljesen felesleges tehát életben tartani egy olyan szerződést, melyet az egyik fél folytatólagosan megszeg, és a legkisebb tanújelét sem adja annak, hogy ezen változtatni szándékozik – mutatott rá.

– Másrészt viszont bebizonyosodott, hogy az úgynevezett “kis lépések, apró sikerek” politikája is megbukott,

miszerint mindig mi vagyunk tekintettel a románok érzékenységére

– foglalta össze. Úgy fogalmazott, a trianoni emléknap az utolsó csepp a pohárban, ezért nyomatékosan kérte a kormányt, kezdeményezze a magyar-román alapszerződés felmondását.

 

Forrás: elemi.hu

 

 

X