Nemrégiben vált nyilvánossá, hogy a Magyar Posta Zrt. ugyan nyereséges évet zárt 2019-ben, de ha a bevételek közé nem számítjuk azt a mintegy 5 milliárd forint állami kompenzációt, akkor ha pusztán piaci alapon nézzük, veszteséges, 900 millió forintos mínuszt termeltek – írja közleményében Lantos János, a Mi Hazánk esztergomi elnöke.

Önmagában az állami beavatkozás ellen nem emelünk szót, belátjuk, egy olyan állami vállalatról kötelessége a magyar államnak gondoskodnia, mely az ország életében döntő fontossággal bír.

Azonban ha ezáltal mégis nyereséges a cég, akkor elvárnánk, ne viselje magán mindazon jegyeket, amelyek egy veszteséges cég működésére jellemzők.

Mert ha mégis nyereséges, akkor vajon miért tart a folyamatos leépítés? Néhány éve még 30 ezren, ma már csak 23 ezren dolgoznak a postán. Ráadásul paradox a helyzet, hiszen kézbesítők tekintetben hatalmas az emberhiány, de már senki nem akar odamenni. Továbbá miért dolgozik a postások nagy hányada minimálbérért? Miért nem látjuk megjelenni ezeket az állami milliárdokat a munkakörülmények javításánál?

A posta felső vezetését még mindig az a lázálom tartja markában, hogy az alapvetően logisztikai jellegű cégnek a pénzpiacon szükséges pótolni a kieső bevételeket, és így folyamatos nyomás alatt tartják alkalmazottaikat. Mindez hűen tükrözi a jelenlegi igazgatóság mentalitását, ugyanis főként volt bankárok alkotják.

A Mi Hazánk szerint viszont gyökerestől kell kitépni a posta életéből a bankárok szellemiségét, hogy elfoglalhassa helyét az, mely a posta régi tradícióiból ered.

Forrás: elemi.hu

 

 

X