A Mi Hazánk országgyűlési képviselőcsoportja nem támogatja a KATÁ-s adózókra vonatkozó, rendkívül rossz irányú és alacsony színvonalú indítványt, amelynek lényege, hogy idén szeptember elsejétől kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozók csak magánszemélyek részére nyújthatnak szolgáltatást vagy adhatnak el terméket. Megszűnik a betéti társaságok kedvezményes adózása, megszűnik a mellékállásban történő KATÁ-zás és eltörli a kormány annak lehetőségét, hogy a KATÁ-s vállalkozók gazdasági társaságoknak vagy állami- és önkormányzati szerveknek végezzenek tevékenységet.

Most 460 ezer KATÁ-s vállalkozó tevékenykedik, ebből 108 ezren mellékállásban. Így szeptember elsejétől több százezer magyar család napi megélhetése kerül veszélybe. A Mi Hazánk szerint az igazi megoldás a tevékenységi körök felülvizsgálata és a feltétlenül szükséges, kisebb mértékű szűkítése lett volna, hiszen így csak azok a tevékenységi körök kerültek volna ki, amelyeknél valóban nem feltétlenül indokolt ez az adózási forma (pl. lakás bérbeadás). Így azonban a fürdővízzel együtt a gyermeket is kiöntötték. Szomorú, hogy egy ekkora minisztériumi apparátus nem volt hajlandó tevékenységi körök szerint felülvizsgálni a lehetőségeket, hanem inkább egy totális megoldást választott.

A Mi Hazánk fájdalmasnak tartja, hogy szeptember elsejével véget ér egy igazi sikertörténet és meggyőződésünk, hogy a korábbiakhoz képest jóval kevesebb bevétel fog származni ebből az adónemből, így a költségvetés helyzete nem javulni fog, hanem romlani. Úgy látszik, hogy a hazug propagandával ellentétben mégis a magyar emberekkel, jelen esetben a KATÁ-s vállalkozókkal fizettetik meg a háború és választási kampány árát.

dr. Apáti István, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának elnöke, a Mi Hazánk alelnöke

X