Elfogadhatatlan a Becsület napi megemlékezések világnézeti-politikai alapon történt betiltása, ezért a rendőrfőkapitány leváltását követeli a belügyminisztertől a Mi Hazánk Mozgalom.

Jogszerűtlenek és szakmaiatlanok Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitánynak azok a tiltó határozatai, melyeket azzal indokolt: „Az évek óta megtartott Becsület napi rendezvényekkel kapcsolatban megállapítható, hogy a megemlékezések szélsőséges nézeteket valló csoportokhoz kötődnek.” A rendőrség nem politizálhatna, de ez nyílt és ráadásul elfogult értelmezése egy politikai vetületű eseménynek, melyet a hatóság kizárólag a Zsidó Közösségi Fórum Szövetség magazinján keresztül hivatkozott balliberális Ungváry Krisztián történész egyoldalú álláspontjával próbál alátámasztani, holott az általa kritizált M5-műsorszámban megszólalt történészek is vele ellentétes állásponton vannak, a rendőrségi határozat rájuk azonban már nem hivatkozik, álláspontjukat nem mutatja be.

Ungváry és a BRFK álláspontjával szemben a Honvédség szerint is hazájukat védő hősként kell tekinteni a kitörésben részt vett magyar honvédekre, dr. Kovács Vilmos ezredes a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokaként is így nyilatkozott: https://24.hu/tudomany/2019/02/24/ki-a-hosi-halott-kitores
Évről évre több ezer honfitársunk vesz részt az amúgy több évtizedes túraszervezői múlttal rendelkező sportszervezetek által megrendezett kitörés teljesítménytúrákon. Ezeken számos honvéd is megjelenik civilben, pl. a tartalékos szolgálatom hivatásos parancsnoka is teljesítette tavaly. A Mi Hazánk Mozgalom buzdítja is szimpatizánsait a kitorestura.hu oldalon meghirdetett túrákon való részvételre, mely embert próbáló kihívás és egy egyéni áldozathozatalt megkövetelő, méltó megemlékezés az 1945-ös budai kitörésről. Normális esetben az EU is meg kéne emlékezzen arról a magyar-német áldozathozatalról, melynek köszönhetően a szovjetek nem tudták egész Európát megszállni. Mártír hőseink becsületből, hűségből, kitartásból, önfeláldozásból és hazaszeretetből való példamutatásának elismeréséül február 11-ét a Becsület napjává kell nyilvánítsa az Országgyűlés előbb-utóbb, még ha erre irányuló javaslatomat 2013-ban le is szavazta a fideszes többség, ahogy egy történelmi filmmel is adós még a kormányzat – a pozsonyi csata és a Rongyos Gárda mellett – ebben a témában is.

Novák Előd,
a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, a Honvédelmi Kabinet elnöke

X