A hatalmas gazdasági bizonytalanság miatt a lakossági ügyfeleknek is problémát jelenthet a jelenleg hatályban lévő moratórium lejártával a további törlesztés. Ráadásul meghatározott hiteltípusoknál emelkedett is a moratórium igénybevételére vonatkozó igény.

Jelenleg azt látjuk, hogy a válságágazatokban lévő vállalati hiteleknél és az ilyen ágazatokban dolgozó magánszemélyeknél léphetnek fel nagyobb problémák. Itt kormányzati intézkedés hiányában tömeges hitelbedőlésre lehet számítani, ami csak jobban fokozná a csőd kialakulását és a végleges bezárásokat. A vállalati szektorban a leginkább veszélyeztetett a szolgáltatásokból és a turizmusból élők bázisa. Elhibázott döntés lenne újból a kizsákmányoló bankok majd a hitelek bedőlése után a népnyúzó végrehajtók elé lökni a lakosságot, és teljes egészében átadni a kölcsönök, hitelek átstrukturálása feletti döntést.

A Mi Hazánk Mozgalom ezért azt kéri a kormánytól, vizsgálja felül a törlesztési moratórium június 31-ei lejárati határidejét és hosszabbítsa meg azt további fél évvel, különös tekintettel a vállalati hitelekre! Meghosszabbítás nélkül ugyanis kilátástalan helyzetbe kerülhetnek nem csak a válságágazatokban dolgozók, hanem sok lakossági ügyfél is.

Dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom végrehajtási, hitelügyi szakpolitikusa

X