Üzemanyagár – érdemi válasz helyett, csak demagóg frázisokra futja a kormánynak

Nem volt hajlandó a kormány érdemben válaszolni Novák Előd, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője által benyújtott, üzemanyagárakkal kapcsolatos írásbeli kérdésekre, amelyben többek között az üzemanyagárak összetételére, a kormány ebből szerzett hasznára is rákérdezett. Határozottan visszautasítjuk Izer Norbert államtitkár válaszát, amelyben öt mondatban bebizonyította, hogy vagy nem is olvasták, vagy nem értették a kérdéseket, vagy nemes egyszerűséggel csak nem akartak érdemben válaszolni.

Továbbra is sötétben kell tapogatóznia annak, aki pontosan szeretné tudni, hogy egy liter üzemanyag ára hogyan tevődik össze, ársapkával és ársapka nélkül. Arra sem derült fény, mennyit profitál az állam az éves szinten több milliárd liternyi eladott üzemanyag árából. Nem láthatja tehát továbbra sem a fogyasztó, hogy mennyibe kerülhet egy-egy liter üzemanyag esetén a termelői ár, ami a kőolaj világpiaci árához viszonyítva jelentős mozgásteret hagy, hiszen a hordónkénti olaj árában a kitermelési helytől függően, esetenként 20 dollár különbség is lehet. Ebből következően az összes többi összetevő is rejtve marad, csak a végeredményt láthatjuk a kútoszlopokon.

Az egyetlen kérdés, amire konkrét válasz érkezett, az adóterhek csökkentésére vonatkozik, erre pedig a válasz szerint – sajnos nem meglepő módon – az uniós szabályozás miatt nincs lehetősége a kormánynak. Ezzel szintén a magyar gazdaság hihetetlen mértékű romlását ismerték el, hiszen az uniós szabályozás euróban szabja meg a jövedéki adó mértékét, ami miatt a jövedéki adó duplája a tíz évvel ezelőttinek. A forintnak az euróhoz és a dollárhoz viszonyított romlása tehát tagadhatatlan.

A Mi Hazánk elvárja, hogy a kormány végre ne kibúvót keressen, hanem olyan nemzetközi példákra hivatkozzon, amelyek alapján van lehetőség a magyar emberek érdekeit szolgálni. Mint ahogyan az óriás tech-cégeknél az osztrák példa mutatja, az üzemanyagáraknál a lengyel példa mutathatja, hogy igenis van lehetőség a változtatásra, a csökkentésre. A lengyel kormány ugyanis február elsejétől nyolc százalékra csökkentette hat hónapon keresztül az üzemanyagok áfáját.

Szajlai János, a Mi Hazánk választókerületi elnöke

További bejegyzések

Felajánlja egy évi jövedelmét társadalmi célra Novák Előd

Dér Dániel

Gáz van!

Dér Dániel

Eljött a Mikulás a Pajtárs gyermekmozgalomhoz is

Dér Dániel

Ez az oldal sütiket használ, hogy javítsa az online élményt, lehetővé tegye a tartalom megosztását a közösségi médiában, mérje a weboldal látogatottságát, és az Ön böngészési tevékenysége alapján személyre szabott tartalmakat jelenítsen meg. Ez magában foglalja a keresési eredmények pontosabb megjelenítését, a lényegretörőbb tartalmak és tájékoztató anyagok megjelenítését, a jobb kommunikációt és az oldal teljesítményének javítását.

Elfogadom Bővebben

X