Rendre elfelejti a kormány, hogy van saját erőművünk, lehetne független energiaellátásunk

A Magyar Gazdasági és Iparkamara gazdasági évadnyitóján, három gázerőmű megépítését jelentette be, és mint kiderült az előkészítést már el is rendelte Orbán Viktor. Aggasztó dolog ilyen energiaválság idején egy nehezen hozzáférhető és igen drága energiahordozóra építeni az áramellátást, de ami még ennél is aggasztóbb, az a miniszterelnök indoklása, miszerint 2-3 nagy teljesítményű erőmű kell, amivel el tudják látni az ország keleti felében zajló fejlesztéseket, mint például a CATL debreceni gyára. A jelek szerint a miniszterelnök jobban aggódik a kínai akkugyár áramellátásáért, mint a magyar családok energia és létbiztonságáért. A dolog pikantériája az is, hogy a három gázerőmű egyikét a Mátrai erőműben tervezik megépíteni.

Abban az erőműben, amelyről állami kézbe kerülése előtt kérdésekkel fordultunk Palkovics Lászlóhoz az erőmű, a bányák, az erre épülő iparágak több ezer dolgozóját illetve a környező települések jövőjét illetően, de néhány nappal az adásvételi folyamat vége előtt még nem tudott válaszolni a kormány a bánya és a dolgozók jövőjével kapcsolatos kérdésekre. Idézzük: “olyan döntés, amely az erőmű átalakítási folyamatának lépéseihez és azok időbeli ütemezéseihez kapcsolódik csak a tranzakció zárását követően hozható.”
Abban az erőműben, melynek  az Európai Unió és egyéb nemzetközi parancsnak megfelelve a bányák és az erőmű leállításának, átalakításának tervét Áder János nem sokkal az adásvétel után bejelentette, majd a kormány tavaly nyáron visszakozott, meghosszabbítva a működés idejét.

A Mi Hazánk álláspontja továbbra is az, hogy az ország önálló energiaellátását és több ezer család megélhetését nem lehet semmilyen érdeknek alárendelni. Ezzel szemben a kormány továbbra is több vasat tart a tűzbe, egyszerre akar megfelelni a multinacionális befektetőknek, az EU klíma hiszti elvárásainak és a magyar embereknek is. Sajnos az utóbbi csak a kommunikáció szintjén valósul meg, éppen ezért a Mi Hazánk Mozgalom elvárja a kormánytól, hogy:
– Ne rendelje alá hazánk energiafüggetlenségét a külföldi befektetők energiaellátásának!
– Ne tartsa kétségek között a Mátrai Erőmű és a hozzá tartozó bányák, arra épülő iparágak dolgozóit, hanem olyan stratégiát dolgozzon ki, amelyben a tervezett ipari parkok, külföldi cégek és azok energiaigényeinek károsanyag kibocsátása különválasztható a magyar fogyasztókétól!
– Legalább a Paks 2 üzembehelyezéséig garantálja a Mátrai Erőmű lignit alapú működését, ne csak 1-2 évre!

Szajlai János, a Mi Hazánk választókerületi elnöke

További bejegyzések

Felajánlja egy évi jövedelmét társadalmi célra Novák Előd

Dér Dániel

Gáz van!

Dér Dániel

Eljött a Mikulás a Pajtárs gyermekmozgalomhoz is

Dér Dániel

Ez az oldal sütiket használ, hogy javítsa az online élményt, lehetővé tegye a tartalom megosztását a közösségi médiában, mérje a weboldal látogatottságát, és az Ön böngészési tevékenysége alapján személyre szabott tartalmakat jelenítsen meg. Ez magában foglalja a keresési eredmények pontosabb megjelenítését, a lényegretörőbb tartalmak és tájékoztató anyagok megjelenítését, a jobb kommunikációt és az oldal teljesítményének javítását.

Elfogadom Bővebben

X