Az önellátó mezőgazdasági termelés elősegítését, fejlesztését, propagálását célzó országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a Mi Hazánk Mozgalom annak érdekében, hogy meg lehessen előzni egy esetleges élelmezési válságot.

Pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Apáti István, a párt alelnöke arról beszélt: nem tudható, meddig tart az orosz-ukrán háború, de a harcok elhúzódása esetén előfordulhat, hogy a második világháború óta nem látott ellátási nehézségekkel kell számolni.

Fontosnak nevezte, hogy tájékoztatással és anyagi ösztönzőkkel “rávezessék” az önellátásra az embereket, hogy az eddigieknél sokkal hatékonyabban használják kertjeiket zöldségtermesztésre vagy kisállattartásra, megtermelve az ellátásbiztonság zavarai esetére a szükséges élelmiszert.

Apáti István “az elmúlt 32 év rombolását” tette felelőssé azért, hogy olyan mértékben szoktatták le a lakosságot az önellátásról, hogy a legtöbb faluban a multinacionális láncok boltjai nélkül alapvető ellátási gondok jelentkeznének.

Hozzátette: legfeljebb 5-10 milliárd forintos támogatási keretösszeggel és más ösztönzőkkel jelentősen emelhető lenne az önellátó gazdálkodás keretében megtermelt élelmiszer mennyisége, kihasználva a “rendkívül pazarló, önsorsrontó módon” most parlagon hagyott földek nyújtotta lehetőségeket.

MTI

X