Novák: a díszszemle méretű haderőfejlesztés nem tartana vissza egy ukrán támadást

A címben lévő veszélyhelyzetre persze nem a Honvédség főparancsnoka, Novák Katalin, hanem a Mi Hazánk szakpolitikusa, Novák Előd világított rá Twitter-bejegyzésében.

Íme a magyar fejlesztésű Turán harckocsi exkluzív, 3D-s nyomtatóval készített makettje – az igaziból 470 db készült, de csak egyetlen maradt meg (a Moszkva melletti kubinkai harckocsimúzeumban található). A Trianonban megnyomorított Magyarország a haderőfejlesztésre vonatkozó korlátozások 1938-as eltörlése után az európai tengelyhatalmak harmadik páncélosjármű-gyártókapacitását építette ki mindössze néhány év alatt. A szinte nulláról induló magyar hadiipar mintegy 950 darab páncélost gyártott le 1944 őszéig. Sajnos a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a beszerzési mennyiségei is inkább csak díszszemle méretűek, azok pl. egy ukrán támadást nemigen tartanának vissza. Pl. a sokat emlegetett Leopard tankunk mindössze 12 db van (2A4HU), vessük össze ezt a 470 db Turánnal… Bizony, e tekintetben is példaértékű a Horthy-korszak! A cseh eredetű, de magyar fejlesztésű tanknak a képen látható első, 40M változata a II. világháború alatt a Magyar Királyi Honvédség harckocsiállományának gerincét képezte. Egy barátomtól kaptam ajándékba az általa felkutatott paraméterekkel, saját 3D-s nyomtatóján legyártott mintadarabot.

Hazánk számára a legfőbb biztonsági kihívást 2014-15 óta a soviniszta Ukrajna jelenti, amely az elmúlt évek során egyre inkább korlátozta a kárpátaljai magyar nemzetrész jogait, elnyomva és megfélemlítve a magyar közösséget. Az elmúlt néhány évben ukrán oldalról számos verbális fenyegetés érte Magyarországot, sőt két évvel ezelőtt Magyarországot Ukrajna második számú ellenségeként deklarálták. Fennáll a veszély, hogy Ukrajna fennmaradása esetén a Nyugat által felfegyverzett ukrán haderő a kárpátaljai magyarságon és Magyarországon vesz elégtételt a háborús kudarc miatt. Sajnos a magyar fegyveres erők gyengesége könnyű célponttá teszi hazánkat, és az is felettébb kétséges, hogy „szövetségesei” a vonakodó csatlós segítségére sietnének.

A Mi Hazánk Mozgalom támogat minden kezdeményezést, amely növeli hazánk védelmi képességeit, így támogatjuk a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési programot is. Ugyanakkor építő jellegű kritikát fogalmazunk meg a program kapcsán, amely beszerzési programjait túl kis volumenűnek ítéljünk meg. Például a 2025-ig beszerezni tervezett egy zászlóaljnyi Leopard-2A7HU harckocsi nemigen tartaná vissza az ukránokat egy támadástól. További harckocsik beszerzése a németekkel való együttműködés folytatása esetén a Leopard-2A7 típus lehetne, bár ez meglehetősen drága megoldás. A típust gyártó KMW 2022 tavaszán 100 darab harckocsit 1,55 milliárd euroért kínált Ukrajna számára. Az ár mellett további hátrány a szállítási határidő, amennyiben most rendelnénk a típusból, a gyártó 2031 után tudna szállítani. A Mi Hazánk úgy véli, pazarlás lenne a meglevő T-72 harckocsik leselejtezése. A cseh Excalibur cég 550 millió forintos darabáron újítja fel és modernizálja az esetenként roncs állapotú harckocsikat a T-72EA Avenger modifikációra. A mintegy 75 darab T-72M1 harckocsink esetében mintegy 40 milliárd forintot jelentene, ami a 2023-as védelmi költségvetés 2,5 százaléka. Ezért cserébe lenne további két harckocsizászlóaljunk.

A Mi Hazánk a magyar felségjelzésű, Ukrajnába is fegyvert szállító, külföldi megszállások kiszolgálására specializált C17-es óriás szállító repülőgépprogramban való részvételünk és hasonlók beszerzése helyett honvédelmi célú beruházásokat javasol. A külföldi szolgálatokat előtérbe helyező, moduláris rendszerű haderőfejlesztés helyett a haza védelmét önállóan ellátni képes honvédség összfegyvernemi tervezését szorgalmazza a Mi Hazánk honvédelmi szakpolitikája.

Apropó turáni gondolat: a katonai beszerzések egyoldalú, nyugati függőségét ellensúlyozandó támogatjuk a török kormánnyal megkötött keretmegállapodást. A hadiipari együttműködés kívánatos, a törökök modern és viszonylag olcsó haditechnikai eszközöket gyártanak. Nézzünk egy ugyanakkor fájó példát erre! Magyarország kormánya nemrég bejelentette, hogy újabb páncélozott harcjárműveket kap a Magyar Honvédség, megérkeztek hazánkba a török Gidránok.

Pedig néhány évvel ezelőtt, nagy csinnadrattával bejelenttették, hogy kifejlesztettek egy magyar könnyű páncélvédettségű járműcsaládot, a Komondort. A Komondor felhasználási területei, páncélvédettsége, menettulajdonsága stb. tekintetében hasonlít a Gidránokéhoz. Hogy akkor végül miért nem a magyar harcjáműből rendelt a honvédség? Nem indokolták, de beszédes volt, hogy csendben adtak néhány átalakított Komondort a tűzoltóságoknak. A Komondor projekt egy nagyon jól kommunikálható, és könnyen elsunnyogható projekt volt.

A Komondor sajnos a nyomába sem ér a Gidránnak. A Gamma vegyvédelmi felszereléseket árul, és kézzel összeraktak valamit, ezzel szemben a Nurolnál (és a török hadiiparban) több évtizedes tapasztalat van, termékeiket tényleg harcokban használják. A csapatpróbákon a Komondor bármiféle hadi használatra teljesen alkalmatlannak bizonyult, nem véletlenül csináltak belőle tűzoltóautót. Ezzel szemben a Gidrán a kategória legjobbja, Szlovákiában 10 különféle járművet felvonultató próbán a legjobbnak bizonyult. A Komondor gyártása sem lett volna hazaibb, mint a Gidráné lesz, külföldről beszerzett részegységekből „legózták” volna össze.

A valódi kérdés, hogy a honvédségnek szüksége van-e ilyen számban ezen kategóriára, mely kimondottan expedíciós háborúk aszimmetrikus hadviselési viszonyaira lett optimalizálva. A leginkább járőrözésre használható alapverzió mellett tervezik aknavető hordozó, tüzérségi felderítő stb. változatok rendszeresítését is a honvédségnél. A Gidránnál sokkal fontosabb lenne a szintén tervezett Nomád rendszeresítése és hazai gyártása. A csekély csapatsűrűségünk jelenleg lehetetlenné teszi mind a manőverező gépesített hadviselés, mind az összefüggő védelmi rendszeren nyugvó hadviselést. Jelenleg a gyors harcászati-hadműveleti mozgékonyságon alapuló, a könnyű csapatokon nyugvó mobil hadviselés doktrinája biztosíthat eredményes önálló honvédelmi tevékenységet.

A viszonylag gyorsan, olcsón és nagy számban szállítani képes török hadiipari cégektől a könnyű páncélos járművek mellett érdemes lenne egyéb haditechnikai eszközök beszerzését, esetleg licensz gyártását is fontolóra venni. Ezek:
– harckocsik,
– 6×6 és 8×8 kerékképletű páncélozott szállító harcjárművek,
– 4×4 rakétás harckocsivadász járművek,
– kerekes önjáró tarackok,
– rakéta sorozatvetők és tüzérségi rakéták,
– kis, közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek,
– önjáró légvédelmi gépágyúk,
– kézi légvédelmi rakéták,
– irányított páncéltörő rakéták,
– felderítő és harci drónok,
– cirkálórakéták,
– precíziós lőszerek.

További bejegyzések

Toroczkai László országjárása

Dér Dániel

Kedvcsináló nagycsaládos fényképpályázatot hirdet egymilliós díjazással Novák Előd

Dér Dániel

A Mi Hazánk a multik helyett az önellátásra törekvő magyarokat támogatja

Dér Dániel

Ez az oldal sütiket használ, hogy javítsa az online élményt, lehetővé tegye a tartalom megosztását a közösségi médiában, mérje a weboldal látogatottságát, és az Ön böngészési tevékenysége alapján személyre szabott tartalmakat jelenítsen meg. Ez magában foglalja a keresési eredmények pontosabb megjelenítését, a lényegretörőbb tartalmak és tájékoztató anyagok megjelenítését, a jobb kommunikációt és az oldal teljesítményének javítását.

Elfogadom Bővebben