Ne a tanárok, hanem Pintér Sándor bére legyen teljesítményorientált!

A Mi Hazánk teljessen elfogadhatatlannak, szakmaiatlannak és egyúttal kivitelezhetetlennek tartja a Belügyminisztérium javaslatát, hogy a pedagógusbéreket évenkénti teljesítményértékelési rendszer alapján kellene meghatározni. A rendelettervezet tovább növelné a tantestületeken belüli kontraszelekciót, illetve komoly visszaélésekre adna lehetőséget az intezményvezetők számára. Tizenöt éves szakmai múlttal a hátam mögött ki merem jelenteni, hogy a tanárok túlnyomó többsége megfelelő szakmai hozzáértéssel és embert próbáló igyekezettel végzi a dolgát, az évtizedek óta gyalázatosan alulfinanszírozott bérük ellenére is.

A teljesítménybérezést azért sem lehet minden munkakörben alkalmazni, mert teljesen eltérőek a körülmények, amitől az egyéni eredmények függenek. (Például Bódvalenkén már az is eredménynek számít, ha a számonkérés okán nem késelik meg a tanárt egyes diákok.) Mivel a kormány újabb rendelettervezete tovább súlyosbíthatja az amúgy is katasztrofális helyzetben lévő oktatást és növelheti a pályaelhagyók számát, ezért a Mi Hazánk Mozgalom az alábbi követeléseket fogalmazza meg:
– Követeljük egy oktatásirányításhoz értő, oktatási szakember által irányított önálló Oktatási Minisztérium létrehozását, amely az oktatás minden területét – az óvodától a felsőoktatásig – összehangoltan tudja képviselni.
– A pedagógusok életét megkeserítő, minden szakmaiságot nélkülöző, igazságtalan és könnyen kijátszható ellenőrzések, kontrollok helyett az oktatói szabadság visszaállítása mellett olyan alapbéremelésre van szükség, amely megszünteti az elvándorlást, és vonzóvá teheti a pedagóguspályát.
– Mivel az egyéni eredmények a munkakör adottságaitól függenek, ezért a teljesítménybérezést nem lehet minden munkakörben alkalmazni. A tisztességes alapbérek rendezését követően a rendszer kidolgozásával a különböző szakterületekhez értő, és az adott területen kimagasló eredményeket elért, hozzáértő szakembereket kell megbízni!
– A Mi Hazánk elítéli a rendőrminiszter megfélemlítésre épülő intézkedéseit és felszólítjuk, hogy haladéktalanul adja át hivatalát egy, az oktatási kérdésekben jártas, hozzáértő szakembernek!

Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk alelnöke

További bejegyzések

Felajánlja egy évi jövedelmét társadalmi célra Novák Előd

Dér Dániel

Gáz van!

Dér Dániel

Eljött a Mikulás a Pajtárs gyermekmozgalomhoz is

Dér Dániel

Ez az oldal sütiket használ, hogy javítsa az online élményt, lehetővé tegye a tartalom megosztását a közösségi médiában, mérje a weboldal látogatottságát, és az Ön böngészési tevékenysége alapján személyre szabott tartalmakat jelenítsen meg. Ez magában foglalja a keresési eredmények pontosabb megjelenítését, a lényegretörőbb tartalmak és tájékoztató anyagok megjelenítését, a jobb kommunikációt és az oldal teljesítményének javítását.

Elfogadom Bővebben

X