A készpénzhasználat legyen alkotmányos jog!

Toroczkai László felszólalására válaszul Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár beismerte: „valóban cél és szándék a készpénzforgalom visszaszorítása”. A totális digitális megfigyelés és az egy gombnyomással történő állami pénzelvétel helyett a petíció aláírói támogatják a készpénzhasználat alkotmányos védelmét kezdeményező Alaptörvény-módosítást, melyet a Mi Hazánk Mozgalom nyújtott be, Szlovákia és Ausztria alkotmánymódosítását követve. A készpénzes fizetés alapvető szabadságjog!
Loading

 

A digitális fizetési lehetőségeket csak mint opciót támogatjuk. A készpénz már többször felmerült betiltásával újabb „összeesküvés-elmélet” válhat valóra, jelenleg Kína, az USA és az Európai Központi Bank foglalkozik leginkább az új világrendnek ezzel a fejlesztésével, a digitális pénzzel. A Covid-diktatúra alatt már tettek lépéseket a totális megfigyelés felé, most pedig a még szabadságjognak tekinthető készpénzhasználat betiltásával egy gombnyomással el is vehetnék a pénzét bárkinek. Kínában rendszeresen fagyasztják be az állam ellenségeinek minősített személyek bankszámláit, sőt Kanadában is 2022 elején zárolt a kormány – bírósági végzés nélkül – több száz olyan bankszámlát, amit a Covid-diktatúra elleni kamionos tüntetések szervezőihez tudtak kapcsolni.

Banki visszaélések is tapasztalhatóak Magyarországon, politikai diszkrimináció is, pl. az OTP-vezetés is letiltotta a Mi Hazánk bankszámlanyitási szerződését 2018-ban, a bíróságon bejegyzett pártunk által hiánytalanul benyújtott és aláírt bankszámlanyitási szerződést egy későbbi napon felső utasításra hivatkozva utasították vissza.

Egyre elterjedtebb jelenség Magyarországon is, hogy nem lehetséges készpénzben fizetni. Pl. árukiadására létesített automatáknál, fesztiválokon, sportrendezvényeken is egyre gyakoribb ez. A postabezárásokkal az időseket is kényszerítik a bankkártyahasználat felé, és sok helyen pl. tömegközlekedési jegyet sem lehet már vásárolni készpénzért, így büntetés is várhat a bankkártyával nem rendelkezőkre.

Szakács Árpád már többször felhívta a figyelmet, hogy a készpénz az emberi szabadság utolsó bástyája. Egyes helyeken olyan súlyosan elterjedt a digitális fizetési mód kizárólagossága, hogy a bankkártya nélküli ember már szinte nem tekinthető a társadalom teljes jogú tagjának. Már csak néhány lépésre vagyunk attól, hogy pl. a kijárási korlátozást ötvözzék a lakóhely néhány km-es körzetén túl való fizetési tilalommal, vagy hogy ne vásárolhassunk akárhova vonatjegyet. Mindezek a veszélyek a készpénz megvédése esetén nem állnak fent.

A készpénz két további előnye az alkalmazhatósága áramkimaradás vagy számítógépes támadás esetén. A korrupció visszaszorítása álságos érv, hiszen a készpénz eltörlése legfeljebb a kis- és középvállalkozókat sújtaná, az igazán komoly visszaélések nem forintban, hanem dollárban vagy euróban folyhatnának ezután is, a politikusbűnözők legnagyobb örömére, offshore cégeken keresztül szintén, ahogy a törvényesített formájú gazdasági bűnözésnek is számtalan formáját látjuk, közbeszerzési eljárások keretében is.

Szlovákiában már alkotmányba foglalták a készpénzfizetés jogát, és Ausztriában is folyamatban van, itt az ideje Magyarországon is lépni! Az EU-ban rekordnak számító magyar inflációs mutatók miatt sajnos egyre indokoltabb a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvétel összegének megemelése is, a Mi Hazánk az átlagjövedelem készpénzben való banki kivételét ingyenes fogyasztói jogként deklarálná.

Számítunk mindenki aláírására a mihazank.hu/keszpenz oldalon, aki nem akarja, hogy az ő adózott pénze felett is átvegye a rendelkezést a kormány.

További bejegyzések

A kormányzat hibája, hogy újra aszály fenyegeti az eredményes gazdálkodást!

Dér Dániel

Titkok a szűrővizsgálatok mögött: Magyarország az amerikai tőzsdén?

Dér Dániel

A Mi Hazánk elmúlt 1 éve 10 percben

Dér Dániel

Ez az oldal sütiket használ, hogy javítsa az online élményt, lehetővé tegye a tartalom megosztását a közösségi médiában, mérje a weboldal látogatottságát, és az Ön böngészési tevékenysége alapján személyre szabott tartalmakat jelenítsen meg. Ez magában foglalja a keresési eredmények pontosabb megjelenítését, a lényegretörőbb tartalmak és tájékoztató anyagok megjelenítését, a jobb kommunikációt és az oldal teljesítményének javítását.

Elfogadom Bővebben