Nagy Attila, a Mi Hazánk budapesti elnöke szerint felháborító, hogy az ügyészség nem foglalkozik érdemben az ajánlások hamisításával operáló kamupártokkal. A politikus erről tartott sajtótájékoztatót az elmúlt héten, őt kérdeztük, pontosan mi történt és milyen lépéseket terveznek. Nagy korábban feljelentést tett, mert a 2018-as országgyűlési választáson visszaéltek a személyes adataival, elmondta, hogy többen is így jártak, beszélt arról is, hogy lényegében nem büntették meg az elkövetőket, továbbá arra a kérdésre keresi a választ, kinek állhat mindez érdekében.

 

– Pontosan mi történt, miért érezte szükségesnek, hogy a kamupártok ellen emelje fel hangját?

Egészen pontosan arról van szó, hogy a 2018-as országgyűlési választáson az ajánlások lezárultát követően a helyi választási bizottsághoz fordultam, amelyet különben minden magyar állampolgár megtehet. S ezek után ajánljuk is nekik, hogy minél nagyobb számban tegyék is meg.

Az ajánlás ellenőrző rendszer létezik ugyanis, és meglepődve tapasztaltam, hogy a budapesti 11. választókerületben tizenhat helyen írták alá az én nevemben, a személyes azonosítómmal a különböző pártoknak.

– Ön szerint honnan jutottak hozzá az adataihoz?

El kell mondanom még mindenekelőtt, hogy Újpesten több ilyen személy volt, tizenkilencen tettek feljelentést. Érdekességképpen jegyzem meg, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman nevét is aláhamisították, csak ő nem tett feljelentést. De ez egy jó kérdés, valószínűleg egy listából dolgozhattak. Mert a meghallgatásomon kiderült, hogy azonos listán volt az összes embernek a neve.

– S konkrétan mely kamupártokról van szó?

Több is volt. Felsorolás szintjén: a Haza Mindenkié Párt, Elégedett Magyarországért Mozgalom,  Mi Pártunk, Sportos és Egészséges Magyarországért  Párt, Magyarországi Cigány Párt, Szegényekért Párt, Összefogás Párt, Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja, Értünk, Értetek – a hiteles párt, Oxigén Párt, Élhetőbb, Boldogabb Magyarországért Párt, Hajrá, Magyarország Párt, Net Párt. Ezek közül többen állítottak országos listát is, igaz, nem túl jelentős eredményt értek el végül, néhány tized százalékot.

– Kik tettek még feljelentést?

Időközben az LMP társelnöke lett, Kanász Nagy Máté, ő szintén újpesti. Szalma Botond, az ifjabbik, neki az édesapja volt budapesti KDNP elnök korábban. A teljes tizenharmadik kerületi polgármesteri hivatal is feljelentést tett. És az újpesti választási bizottság is. És persze még sokan mások, mint mondtam, tizenkilencen.

– És milyen eredménnyel szembesültek?

Ismétlem, ez 2018-ban volt, hároméves nyomozás volt, legutóbb, pár hónapja sajtótájékoztatót is tartottam a rendőrséget ostorozva, hogy nem hajlandóak érdemben foglalkozni az üggyel. Ezek szerint csak tájékoztatást nem adtak, hiszen csak feljelentő voltam, és nem sértett. Tehát ez egy érdekes dolog, hogy az én nevemmel és aláírásommal éltek vissza, de mégsem vagyok sértett a jelenlegi jogszabályok szerint. De kiderült, hogy a rendőrség mégis továbbadta vádemelési javaslattal az ügyészségnek.

Majd jött ez a megdöbbentő határozat, minden esetben megszüntették a nyomozást. Név szerint kiemelném az ügyésznőt, aki ezt hozta, Dr. Borai-Tóth Mónika.

Jogosulatlan adatokkal való visszaélés, választás rendje elleni bűntett miatt indult meg a nyomozás, álláspontunk szerint az ügyészség a vádat sem megfelelően állította össze.

– Önök szerint mi lett volna a megfelelő?

Mivel azért hamisítottak, hogy őket jelöltként nyilvántartásba vegyék, ezért a tényállás helyes minősítése, többrendbeli intellektuális közokirat hamisítás bűntette, és a választás elleni bűntett halmazata. Ehelyett az ügyészség hamis magánokirat felhasználásának vétsége és a cselekmény társadalmi veszélyesség csekély foka miatt az elkövetőkkel szemben megrovást alkalmazott csupán.

– Ez valóban, laikus szemmel is problémásnak tűnik. Hiszen mi az, hogy hamis magánokirat? Az adatok helyesek voltak, csak az ön tudta nélkül használták fel olyan célra, amihez nem járult hozzá.

Pontosan így van. Kihangsúlyozom, hogy jóval többen lehetnek így, akik nem is tudnak róla. Szerintem nagyon sok embernek a nevét aláhamisították, csak ők nem kérték ki az adataikat. Nagyüzemről beszélhetünk tehát.

– Mi a következő lépésük?

Fellebbezéssel nem élhetek az ügyészségi határozat ellen. Még azért annyit közbe szúrnék, hogy természetesen sérelmezzük, hogy három évig tartott az ügy, és az ügyészség – melynek vezetőjét a fideszes többségű országgyűlés választotta meg – az addig felhalmozott eljárási költségek megtérítésére sem kötelezte az elkövetőket. Újabb nonszensz.

– Jelen állás szerint akkor teljes mértékben megúszták?

Igen, a megrovás az tulajdonképpen egy ejnye-bejnye. Ami jogi lehetőségünk maradt, hogy a Mi Hazánk pártigazgatója, Szabadi István levélben fordult kérelemmel a legfőbb ügyészhez. Neki van joga ezeket a döntéseket felülbírálni. Erre kérjük őt.

– Fennáll a veszély, hogy a 2022-es választásokon ilyenek tömegével előfordulnak, és kinek állhat mindez érdekében?

Ez egy nagyon jó kérdés. Kénytelen vagyok mindenféle vádaskodás nélkül rákérdezni, hogy miképpen lehetséges az, hogy a kerületi ügyészség hivatalból nem üldözi ezt a bűncselekményt, sőt, három alkalommal leírja, hogy a társadalomra csekély mértékben veszélyes a cselekmény. Ezt a nem jogvégzett emberek is láthatják, hogy itt valami nagyon nem stimmel. Biztatom az állampolgárokat arra, hogy az illetékes területi választási bizottságtól kérjék ki a személyes adatokat, akkor talán ez elrettenti a lehetséges elkövetőket. Mert ez ugyanis költségvetés elleni csalás is. Hiszen akik országos listát képesek állítani, tudnak indulni a választáson, felvehetik a milliókat kampánytámogatásként, és bár az 1 százalékot nem érik el, de jellemzően nem tudják behajtani rajtuk az összeget. A fő kérdés, miért érdeke ez az ügyészségnek? Ez elképesztő.

Kamupártok csalásait leplezték le, de az ügyészséget nem érdekelte

X