A kormány által még meg nem erősített hírek alapján a hitelmoratóriumot majd egy évvel meghosszabbítják 2022. júliusáig. A moratóriumban maradás azonban nem lesz automatikus, azt minden esetben kérelmezni kell a kijelölt ideig. Valószínűleg nem is lesz általános jellegű csak bizonyos csoportok igényelhetik, mint például gyermeket nevelők, nyugdíjasok, vállalkozások és olyan magánszemélyek akiknek csökkent a bevételük.

A kormány a konzultációjában kitért a moratóriumra, de felmerül a kérdés, hogy a kormány miért nem a valódi problémára kérdezett rá ez esetben sem? Miért nem tette fel azt a kérdést, hogy az eddig felhalmozott kamatokat engedjük-e el vagy sem? Vagy legalább a rászorultak esetén a következő időszakra legyen tényleges moratórium? Meglátásom szerint a törlesztési moratórium szükséges, mivel így a valóban rossz anyagi helyzetben élők megmenekülhetnek a végrehajtási eljárástól, ami szintén pluszköltségekkel jár. De a jelenlegi kamat terhek miatt csak végszükség esetén ajánlatos a folyamatos igénybevétele.

A Mi Hazánk Mozgalom követeli a kormánytól, hogyha eddig nem is, de most már álljon a magyar emberek oldalára és sarcolja meg a nemzet népnyúzásából élő arcátlan bankokat! Javasoljuk, hogy vezessék be a kamatmentes valódi hitelmoratóriumot, akár visszamenőleges hatállyal is, hogy a moratórium valódi segítség legyen az emberek számára és akadályozzuk meg, hogy a bankok legyenek a továbbiakban a járván haszonélvezői!

dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom végrehajtási és hitelügyi szakpolitikusa, a párt országgyűlési képviselőjelöltje

X