A Jászság fővárosának önkormányzati képviselőjeként, a Mi Hazánk választókerületi elnökeként nem hagyhatom szó nélkül, hogy Farkas Ferenc, Jászapáti fideszes polgármestere egy nyílt levélben válaszolt Novák Elődnek, lényegében kiutasítva a magunkfajtákat a településéről. Egy ipari park bekötő útjának felkínálása demonstrációs helyszínnek ugyanolyan cinizmus, mint amilyen hivatali visszaélés a polgármesteri hivatal előtti közterület lezárása: a városvezető a rendőrséggel a tüntetésünk előre borítékolt betiltása előtt néhány órával közölte, hogy a két nappal korábban bejelentett tüntetés helyszínét egy hónap múlva, épp a tüntetés előtt „bizonytalan ideig munkálatok elvégzése miatt” lezárja. Pócs János a Fidesz országgyűlési képviselőjének megnyilatkozása  is a kádári időket idézi, miszerint a városközpontban nem tűrhető meg egy ilyen demonstráció. Ezért nem csoda, hogy hiába egyeztettem az illetékes jászberényi rendőrkapitányságon, kompromisszumos bejelentésünket is betiltották, így a Kúria dönthet majd a tüntetésünkről.

A polgármester a valóságtól elrugaszkodva, hamis állításokkal félretájékoztathatja a lakosságot, de ezt már szinte senki nem hiszi el Jászapátin, mivel már lassan mindenki a saját bőrén érzi a mindennapos közbiztonsági problémák súlyosságát és köztudott, hogy a polgármester állításával ellentétben az első lincselés – nem pusztán garázdaság, ahogy ő fogalmazott – elkövetői még mindig szabadlábon vannak. Az áldozatok pedig még mindig rettegve élik a mindennapjaikat, újabb támadásoktól tartva, illetve sokan már a rendőrséghez fordulni is félnek, vagy hatástalannak tartják, ezért a regisztrált bűncselekmények száma félrevezető.
Tragikomikus, amikor a polgármester kiemelkedően javuló közbiztonságról beszél, amelyből a lakosság esetleg akkor érezhet valamit, amikor hétvégére levezénylik a készenléti rendőrséget Jászapátiba, mivel már csak ők tudják fenntartani a rendet. A Jászapátin zajló, anarchia szintű állapotokról már az egész ország tud, és ezt eltitkolni már nem csak hogy értelmetlen, de szánalmas maszatolás is egyben. Ami Jászapátin zajlott az utóbbi években, az egy jogállamban elviekben elképzelhetetlen állapot, és hogy mégis megtörténhetett, az elsődlegesen a regnáló fideszes városvezetés súlyos felelősségére világít rá.

A polgármester Mi Hazánknak írt nyílt levele szerint a vidékről buszokkal megjelenő és távozó szélsőségesek uszítása nem segít, hanem kifejezetten árt Jászapátinak. Pontosan ezért is lenne fontos, hogy nyilvánosan határolódjon el azoktól a szélsőséges és uszító kisebbségi vezetőktől és bűnözőktől, akik különböző videókban üzengetnek, hogy több ezres, felfegyverzett cigány csoportok felvonulásával félemlítik meg a társadalmunk többségét alkotó normális állampolgárokat.

Egy polgármesternek nem a bűnözőket kellene pártfogolnia a közbiztonságért aggódó, a normális lakosokkal és a velük sorsközösséget vállaló állampolgárokkal, szervezetekkel szemben. Jászapátit pedig mindhiába keríti körbe kordonokkal, és jelöli ki felújítandó területnek lassan már az egész várost, az ő felelősségét és tehetetlenségét már nem tudja a kordonok mögé elbújtatni. Fontos tudnia, hogy mi, vele ellentétben nem hagyjuk cserben a város lakosságát, ezért 2021. július 25-én, vasárnap 15 órától a megfélemlített lakosság kifejezett kérésére, velük szolidaritást vállaló demonstráció keretében világítunk rá a közbiztonság tarthatatlan helyzetére Jászapátiban. Rendet és biztonságot a Jászságban!

Dobrán Gyula, a Mi Hazánk jászsági választókerületi elnöke, a párt jászberényi önkormányzati képviselője

X