Szerte az országban számos választási iroda, legutóbb az újbudai tett feljelentést jelöltállítási csalás miatt a Megoldás Mozgalom és a Normális Élet Pártja ajánlóíven tömegesen szereplő halottak ügyében. Gattyán és Gődény György szervezett politikusbűnözés keretében régi adatbázisokat felhasználva aláírásokat hamisító kamupártjai így akár listát is állíthatnak az elhúzódó büntetőeljárások miatt.

Az eddigi legtöbb, jellemzően évekkel korábban elhunyt „ajánló” Újbudán volt, ahol a Mi Hazánk választási bizottsági delegáltjának javaslatára tettek feljelentést. A Megoldás Mozgalom sajátos megoldásaként 33 elhunyt személy aláírása került jelöltjük ívére, és a szokásos 6-700 ajánlás helyett eleve gyanúsan sokat, 1076-ot adtak le, melynek többsége érvénytelennek is  bizonyult, de 518-cal még így is jelöltet állíthattak. A Normális Élet Pártja ugyanúgy adott le ajánlást halottak nevében, ahogy mindkét csaló párt korábban Budapest 4. választókerületében, majd Szolnokon és még több helyen lebukott, bár a választási irodák sokszor csak érvénytelennek nyilvánítják azokat a hamisításokat, melyek valójában a választás rendje elleni bűncselekményt jelentik. A nem halott, de jórészt vélhetően ugyanúgy hamisított aláírások valódiságát nem ellenőrzi a választási iroda, így sikeresen állíthatnak jelöltet ilyen extrém esetekben is a kormányzat jóvoltából, melynek érdekében áll megosztani a kormánykritikus szavazókat.

A bizniszpártok közt terjedő névlistákon kívül Gődény György a [email protected] címről küldött spam leveleiben hónapok óta gátlástalanul gyűjtötte a személyi számokat (ami csak arra lehet jó, hogy aláírást oda hamisítva ajánlásként hasznosítsa azokat).

A Mi Hazánk elkötelezett a választások tisztasága iránt, ezért arra buzdítja a választópolgárokat, hogy kérjék ki a választási irodától akár online fél perc alatt, hogy mely párt(ok) ajánlóívén szerepel most a nevük. Amennyiben visszaéltek nevükkel, az [email protected] címen tud a párt jogtanácsot adni.

Novák Előd
a Mi Hazánk alelnöke

X