Ha itt kormányváltás lesz, és a balliberális oldal átveszi a vezetést, akkor el kell felejteni azt, hogy magyar. Nem lesz többé magyarság – mondta a Magyar Jelennek a Mi Hazánk jászberényi országgyűlési képviselőjelöltje. Dobrán Gyula a térség legaggasztóbb jelenségének az ukrán vendégmunkásokat nevezte, akik a munkahelyek elvétele mellett a bűnözési statisztikát is jelentősen rontják.

 

– Ön a Mi Hazánk jászberényi országgyűlési képviselő-jelöltje. Miért vállalta a jelöltséget?

– 46 évesen még mindig hiszek abban, hogy Magyarország magyar tud maradni, amihez jobboldali emberek kellenek, ugyanis ha itt kormányváltás lesz, és a balliberális oldal átveszi a vezetést, akkor el kell felejteni azt, hogy magyar. Nem lesz többé magyarság. Divatos európainak lenni, persze legyünk azok, de azon belül legyünk magyarok. Ők ezt páros lábbal tapossák.

– Mióta vesz részt a politikai életben?

A 2010-es választások előtt voltam egy beszélgetésen a helyi Jobbiknál, és mikor kijöttem, éreztem, ez a csapat nem az, amelyiknek tagja szeretnék lenni. Az idő engem igazolt.

– Ideje korán észre vette azt, amit mások még ma sem látnak.

– Nézze, ha én elmegyek egy komolynak hitt megbeszélésre, akkor az ne úgy kezdődjön, hogy felbontunk egy dobozos sört. Ezzel azt hiszem el is mondtam a jászberényi Jobbikról, hogy milyen valójában.

– Mi a helyzet a Mi Hazánkkal?

– Én az önkormányzati választások előtt fél évvel csatlakoztam a Mi Hazánk Mozgalomhoz, akkor alapítottuk meg a helyi alapszervezetet is. Láttuk, hogy ha a jobboldaliságot nem visszük tovább, nagyon komoly bajok lesznek, mind a térségben, mind országszerte.

– Mekkora a párt támogatottsága a Jászságban?

– Az önkormányzati választáson 5,5 százalékot értünk el, ami a parlamenti küszöb felett van. Bízom abban, hogy ez 2022-ig még nőni fog.

– Melyek azok az égető kérdések, melyek leginkább érintik Jászberény térségét?

– Ez összetett dolog, de talán, amiről itt nem beszélnek az emberek, az a gazdasági migráció. A Jászságot ellepték az ukrán vendégmunkások, csak Jászberényben mintegy 3000 ukrán vendégmunkás van. Ők mind a helyiektől veszik el a munkalehetőséget. Meg kell oldanunk, hogy hazamenjenek. Csak ez lehet megoldás számunkra, hogy a jászságiaknak is legyen munkájuk.

– Milyen területen dolgoznak az ukránok?

– Itt igen fejlett az ipar, legyen az műanyagipar vagy fémipar. Sajnos az Electrolux bezárt, de sok nagyvállalkozó van itt.

– Ezek a vendégmunkások valóban ukránok, vagy kárpátaljai magyarok?

– Nem beszélnek magyarul, így kétségtelenül ukránok. Ráadásul a munkahelyek elvétele mellett jelentősen emelték a bűnözési rátát is. A súlyos testi sértéstől kezdve a gépjármű eltulajdonításig sok minden van, amit egyértelműen hozzájuk lehet kötni, csak erről nem beszél a sajtó. Pedig a rendőrség honlapján nyomon követhető, hogy a helyi körözések listáján hány ukrán vagy szerb személy található.

– Mi a helyzet a helyi cigánysággal?

– Jászberénynek is meg van a maga no-go zónája, de erről sem lehet már az utóbbi időben beszélni. Körülbelül 30 éve kezdődött ennek a térségnek a beépítése, családokat költöztettek le a fővárosból, és más nagyobb településekről. Annak idején az SZDSZ-es polgármester még támogatta is ezt. A Fidesz talán valamennyire szerette volna ezt rendbe tenni, de érdekes módon a Jobbiknál ütközött falakba a nyomornegyedek felszámolásánál. Volt olyan ingatlan például, ami alig 100 négyzetméter volt, de 70 roma volt bejelentve oda, és ott is laktak.

– Ön szerint mi volna a megoldás?

– Használni kell a meglévő jogszabályokat. Egy 6-8 négyzetméteres faviskóban nem engedném, hogy 8-10 ember legyen bejelentve. Négyzetméter alapon megszabnám, hányan élhetnek egy házban. És a kiosztott segélyeket pedig igenis kötném az iskoláztatáshoz, a munkához. A felnőttek dolgozzanak, a gyerekek tanuljanak. És itt felmerül a kérdés: minek ide ukrán munkás, amikor a cigány nem dolgozik, csak segélyből él? Volt időszak, amikor próbálták őket integrálni, de ez csak segélyt jelentett. Persze, hogy kudarcot vallottak.

– Amikor önt bemutatta a Mi Hazánk, a Szolnok TV-n a Fidesz-KDNP jelöltjeként tüntették fel. Ez hogy történhetett?

– Valóban, a Szolnok TV-n a nevem alatt a kormányzópártok voltak feltüntetve, és alatta a Mi Hazánk Mozgalom. Jóhiszeműen botlásnak tartom ezt az egészet, nem hiszem, hogy valaki szándékosan ebből akar bármilyen hasznot húzni.

– Helyiek szerint Vona Gábor keresztfiának is köze volt ehhez.

– Én személyesen nem ismerem Szotyori -Lázár Zoltánt, de a hírét igen. Nem tartom kizártnak, hogy neki is volt ehhez köze. De mondom, ha valaki így akar politikai tőkét kovácsolni, az elég gyenge, mondhatnám, olyan, mint a Jobbik.

– A baloldali összefogásban is gyenge? A polgármester jobbikos.

– Ebben az összefogásban nincs olyan, hogy jobboldali.

– Arról lehet tudni valamit, hogy kivel szemben méretteti meg magát jövőre?

– Nem hivatalosan Gedei József, a DK-s alpolgármester lesz az országgyűlési képviselőjelölt. Én úgy érzem, hogy ezt egyébként már az önkormányzati választások előtt lejátszották, mármint azért kapott a Jobbik polgármesteri pozíciót, hogy cserébe az országgyűlési választáson a DK kapjon lehetőséget. Hozzátenném, én egy forintot nem tettem volna arra, hogy Budai Lóránt itt polgármester lesz, ő erre a feladatra alkalmatlan. Ma már egyre többen látják is, hogy nagyon nagy rá a kabát.

Mi mutatja a hozzá nem értését?

– Alapvető hiányosság, ha egy polgármester nincs tisztában az általa vezetett település költségvetésével. Vagy beszélhetünk arról, amikor felrúgta a Malom projektet, ami itt egy egymilliárdos nagyságrendű fejújítási beruházás volt. Ezzel több százmillió forintos kárt okozott Jászberénynek, sőt, a hozzá nem értésével csődbe is viheti a várost.

 

Magyarjelen.hu

X