Borsod vármegye nem kér több akkugyárat!

Még le sem zárult az előzetes hatósági vizsgálat, de már be is jelentette a kormány az Alsózsolcán megépülő újabb akkumulátorfeldolgozó megépítését. Felháborító az a hatalmi arrogancia, ami a kormány részéről tapasztalható az újabb akkumlátoripari beruházása kapcsán. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályán indított előzetes vizsgálati eljárásról szóló közlemény szerint az Andrada Group Kft. 10 ezer tonna/év hulladékhasznosító üzem létesítését tervezi.

Ez az előzetes vizsgálati eljárás augusztus 15-én indult és 45 nap az eljárás ügyintézési határideje, de a kormány és az Andrada Group Kft. is, már kész tényként közli, és újabb sikerként értékeli, hogy egy szlovén érdekeltségű cég Alsózsolcán fogja feldolgozni a hazai akkumulátorgyárakban keletkező hulladékot. Felháborítónak tartjuk, hogy a beruházó a lakosság tájékoztatását csak a bejelentés után tartja fontosnak, és azt is csak egy pár nappal korábban meghirdetett előzetes regisztrációhoz kötött fórumon tervezi. Szintén felháborító, hogy a kormány a lakosságot teljesen kizárva véghez akarja vinni az akkumulátorgyártó nagyhatalmi lázálmát.

Nem szól a sikerpropaganda arról, hogy az Andrada Group Kft. bejegyzett tevékenységei között szerepel az akkumulátorgyártás is, így semmi nem biztosítja az embereket arról, hogy később a hulladékfeldolgozásból nem áll át a cég akkumulátorgyártásra. Nem említik azt sem, hogy a jelentős mennyiségű nehézfémek (nikkel, kobalt, mangán és lítium) kinyerését vízgazdálkodási és vízbázisvédelmi területek közelében akarják végezni. Érthetetlen az, hogy ha annyira biztonságos és nagyszerű ez a technológia, akkor a Komáromban és Gödön keletkező hulladékot miért nem – az Alsózsolcával körülbelül megegyező távolságban lévő – Szlovéniában dolgozzák fel.

A Mi Hazánk határozott álláspontja az, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalom helyett élelmiszeripari nagyhatalommá kell válnunk, ezért minden eszközt megragadunk az ilyen természet- és egészségkárosító üzemek létrehozása ellen, és felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy az általuk alkotott szabályozások rájuk is, és az idén tavasszal bejegyzett cégekre is ugyanúgy vonatkoznak, mint mindenki másra.

Szajlai János, a Mi Hazánk Energetikai kabinetjének alelnöke

További bejegyzések

A Mi Hazánk vállalta a Partizán-vitát Újbuda szivárványkoalíciós polgármesterjelöltjével

Dér Dániel

Az üzemanyagárak érdemi csökkentését nem a kiskereskedőktől, hanem az adóterhek mérséklésével a kormánytól várjuk!

Dér Dániel

Vitézy plakátjaival ragasztják le a Mi Hazánk hirdetéseit

Dér Dániel

Ez az oldal sütiket használ, hogy javítsa az online élményt, lehetővé tegye a tartalom megosztását a közösségi médiában, mérje a weboldal látogatottságát, és az Ön böngészési tevékenysége alapján személyre szabott tartalmakat jelenítsen meg. Ez magában foglalja a keresési eredmények pontosabb megjelenítését, a lényegretörőbb tartalmak és tájékoztató anyagok megjelenítését, a jobb kommunikációt és az oldal teljesítményének javítását.

Elfogadom Bővebben