A Mi Hazánk hetekkel ezelőtt a brutális növekedésnek indult építőanyag árak miatt – amelyek az elmúlt pár hónapban akár duplájára emelkedtek – mielőbbi, gyors beavatkozást követelt a kormánytól. Enélkül a lakásfelújítási támogatások, a családok otthonteremtési kedvezményei és az új lakásépítéseket ösztönző kormányzati lépések nem képesek elérni eredeti céljukat, és kedvező hatásaikat teljes egészében nem fejtik ki. Főképp annak tudatában, hogy a magyar lakosság 49 százaléka tervezi lakása vagy háza felújítását.

A faipari áruk, kavics, sóder és egyéb építőanyag árak mindennapos drágulása miatt már a kereskedők sem tudják meghatározni a termék értékesítésének árát, így az előre tervezett költségek már a kivitelezés során sokkal magasabbak lesznek, a családok kénytelenek lesznek újból önerőhöz vagy újabb hitelhez folyamodni, amelyet viszont már csak nem támogatott hitelből vagy kölcsönből tudnak majd fedezni.

Úgy tűnik, tényleg csak most ébredt rá a kormány, hogy brutálisan nőnek az építőipari árak. A miniszterelnök által bejelentett intézkedések nem nyújtanak azonnali megoldást a problémára, sőt ennek eredményeképpen és ezek tudatában az árak valószínűleg rohamosan növekedni fognak. Ne járjunk úgy ezzel az intézkedéssel is, mint a húsokra vonatkozó áfacsökkentéssel, amelyből végül a fogyasztó semmit sem érzékelt!

A Mi Hazánk Mozgalom elvárja, hogy ne október elejétől lépjenek életbe ezek a szabályok, hanem minél előbb, akár azonnal kerüljenek bevezetésre! Mivel az építkezési időszak most kezdődik és az ősz beköszöntével hanyatlásnak indul. Csak így lehetne elkerülni, hogy a magyar családok ne szenvedjenek újból, a lassan csak látszatsegítségnek tűnő intézkedés miatt és a családalapítást elősegítő támogatások a céljukat a továbbiakban is maximálisan szolgálják.

Dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom végrehajtási, hitelügyi szakpolitikusa, a párt országgyűlési képviselőjelöltje

X