Az MNB által kiadott közlemény szerint már több a kockázata a hitelmoratóriumban maradásnak, mint az előnye. A Mi Hazánk is többször felhívta az ügyfelek figyelmét, hogy csak az éljen a moratórium adta lehetőséggel, aki valóban rá is szorul, mivel a kedvezmény lejártát követően jóval többet lesz kénytelen visszafizetni az adós.

Már a hitelmoratórium bevezetésénél követeltük, hogy ne számíthassanak fel kamatot a bankok a hitelmoratórium ideje alatt, mivel így a kizsákmányoló pénzintézetek lesznek a járvány haszonélvezői. Erről elég lett volna a kormánynak határoznia, de nem tette. A jelenleg bejelentett új nemzeti konzultációban egyik pont lesz, hogy meghosszabbítsák-e a hitelmoratórium időszakát, pedig jobban tették volna ha a kamatokról nyilatkoztatják a lakosságot. A bankrendszer azonnali moratórium leállítást követel, a kormány pedig maradna a teljes moratóriumnál, amit kampányfogásként is lehet értékelni.

A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja az, hogy a hitelmoratórium fenntartása szükséges a továbbiakban is az arra rászorulók részére. A hitelportfóliót figyelembe véve ez hozzávetőlegesen minden 10. szerződésre igaz. Így általános moratórium helyett szűkebb körnek adnánk lehetőséget a moratóriumban való részvételhez a továbbiakban. Ezzel a fizetőképes réteget védenénk a további plusz költségektől, a fizetésképtelen, bajba került embereket pedig meg lehetne menteni a végrehajtási spiráltól!

Dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom végrehajtási, hitelügyi szakpolitikusa

 

X