Április 28-a a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja, amelyen a munkavégzés során megsérült, megrokkant vagy meghalt dolgozókra emlékeznek. Ezt a napot Magyarországon 2012-ben nyilvánították hivatalosan emléknappá. A Mi Hazánk Munkaügyi Kabinetje is kifejezi együttérzését ezen a napon. Erőt és kitartást kívánunk mindazoknak, akik korábban munkahelyi baleset folytán szereztek maradandó sérüléseket, és mélyen átérezzük azoknak a hozzátartozóknak a fájdalmát is, kik ilyen módon veszítették el szerettüket.

Egyúttal felhívjuk a figyelmet arra, hogy azért is szükség van erős és a munkavállalók számára könnyen hozzáférhető, átlátható szakszervezetiségre, munkavállalói érdekképviseletre, hogy az ilyen esetek megelőzhetőek legyenek, vagy ha már megtörténtek, ne söpörjék szőnyeg alá azokat. Sajnos a munkavédelmi előírásokat a munkavállalók rovására Magyarországon a mai napig sokszor figyelmen kívül hagyják, ez következik a totális profitközpontúságból, mely nem az embert helyezi első helyre.

Meggyőződésünk, hogy a szakszervezetiség nem jobb- vagy baloldali, hanem egységesen a dolgozók pártján áll. Ezért kifejezzük szándékunkat valamennyi szakszervezet felé, hogy politikai preferenciáktól mentesen, egymás meggyőződését tiszteletben tartva, munkálkodjunk közösen azért, hogy Magyarország az az ország lehessen végre, ahol a magyar munkavállaló az első, legyen akár szellemi dolgozó, akár kétkezi munkás.

Lantos János, a Mi Hazánk Munkaügyi Kabinetjének elnöke

X