A teljes és totális határzár helyett Magyarország határait inkább az illegális migránsoktól kellene jobban óvni – jelentette ki a Mi Hazánk Mozgalom elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Toroczkai László azt mondta:

a Mi Hazánk Mozgalom nem ért egyet a teljes és totális határzárral, amelyet szeptember elsejével rendelt el a kormány. Kiemelte: észszerűtlennek és átgondolatlannak tartják ezt az általános határzárat, amely magyar családok tízezreit elvágja egymástól, akik a határok két oldalán – akár a szomszédos, akár más országban – élnek.

Ásotthalom polgármestereként kitért arra: a határon azt tapasztalják, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban folyamatosan emelkedik az illegális migránsok száma. Ásotthalmon hetente nagyjából ötven illegális migránssal találkozik a helyi mezőőrség, illetve rendőrség.

Azt is látni, hogy az érkezők között ismét egyre nagyobb arányban vannak az afrikai migránsok, akik – Toroczkai László szerint – sok százas, akár ezres számban vonulhatnak keresztül kontroll nélkül az országon. A politikus azt is megjegyezte, hogy a járványhelyzet ellenére Magyarországon idén csökkent a halálozások száma. Ezért úgy vélik, nem indokolt, hogy magyar embereket a határzárral elválasszanak egymástól, miközben több száz vagy több ezer migráns mindenféle kontroll nélkül jelenleg is keresztül tud menni az országon.

A Mi Hazánk Mozgalom azt javasolja:

azokból az országokból, ahol kimutathatóan pusztít a koronavírus-járvány, ne érkezhessenek emberek, de ne legyen totális, általános határzár, legyen inkább szúrópróbaszerű egészségügyi vizsgálat a határon. Szerinte ez az intézkedés sokat árt a gazdaságnak is.

A Mi Hazánk azt kéri, hogy vezényeljenek több rendőrt és katonát a déli határra, és Magyarország teljes határát inkább a migránsoktól óvják – mondta Toroczkai László.

(MTI)

 

 

X