A kárpátaljai magyar iskolákban ettől a tanévtől kezdve egyes tantárgyakat csak ukránul oktatnak, és a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanévnyitón már betiltották a magyar himnuszt, valamint tilos volt a magyar zászló és nemzeti színek használata is. Az igazgatói köszöntő is csak ukránul hangzott el. A leváltott magyar igazgató helyére kinevezett ukrán nemzetiségű igazgató, Pauk Marija nyíltan kijelentette, hogy rövidtávú céljai között szerepel az iskola teljes elukránosítása.

A Mi Hazánk tiltakozik a kárpátaljai magyarok folytatólagos jogfosztása ellen, és felszólítja Andrij Balogát, Munkács polgármesterét és az ukrán kormányt, hogy állítsa vissza a több, mint 15.000 magyar anyanyelvű diák anyanyelven történő oktatását Kárpátalján. A Mi Hazánk követeli továbbá, hogy az európai értékektől távolodó Ukrajna haladéktalanul biztosítsa a Kárpátalján legalább egy évezrede honos magyarság nyelvhasználatához, kulturális autonómiájához és nemzeti identitásához fűződő jogait!

Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy sem közvetlen, sem közvetett módon ne támogassa az ukrán kormányt és Ukrajna nemzetközi szervezetekhez történő, ezen belül európai uniós csatlakozási törekvését mindaddig, amíg a kárpátaljai magyar közösség jogai a legkisebb mértékben is csorbulnak.

Árgyelán János, a Mi Hazánk Mozgalom Külügyi Kabinetjének elnöke

X