A Mi Hazánk a Kormányhivatalhoz fordult a Holt-Körös szennyezése miatt

Pártunk több lakossági jelzést is kapott, hogy a Körös alsó szakaszánál Kunszentmárton térségében halpusztulásra lettek figyelmesek. Terepszemlét tartva mi is tapasztaltuk a problémát. A Közép-Tisza-Vidéki Igazgatóság interneten fellelhető tájékoztatásából megtudtuk, hogy hígtrágya bevezetés történt Törökszentmiklós 079/3 hrsz-ú lineár csatornába. A lineár tápcsatornából a H-2 csatornán keresztül a Harangzugi I. csatornába került a szennyezett víz, ahol halpusztulás volt tapasztalható. Később a szennyezés a Harangzugi I főcsatornát is elérte.

Ugyanakkor ebből a tájékoztatásból az is kiderül, hogy 2023.április 26 és 2023. május 05. között mintegy 100 000 m3 szennyezett vizet szivattyúztak át a Harangzugi-I főcsatornából a Hármas-Körösbe , illetve a Harangzugi I. főcsatorna 5+130 cskm-ben lévő lineár csatornába együttesen. Tájékoztatásukban kitértek arra is, hogy a csatorna halállománya elpusztult, így ezek bomlása sem lesz kedvező a vízminőségre.

A fentiek miatt a Mi Hazánk az alábbi kérdésekre várja a választ a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály vezetőjétől:

Indult-e eljárás a kárt okozó tehenészet ellen? 
Vizsgálták-e a napokban a folyó Körös alsó szakaszán a víz minőségét Kunszentmártonnál? 
Mit tesznek annak érdekében, hogy ez az esetleges szennyezés a Körösnél ne okozzon további természetvédelmi károkat?

Szabó Bettina, a Mi Hazánk Mozgalom Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye 4.sz. választókerület elnöke

További bejegyzések

Felajánlja egy évi jövedelmét társadalmi célra Novák Előd

Dér Dániel

Gáz van!

Dér Dániel

Eljött a Mikulás a Pajtárs gyermekmozgalomhoz is

Dér Dániel

Ez az oldal sütiket használ, hogy javítsa az online élményt, lehetővé tegye a tartalom megosztását a közösségi médiában, mérje a weboldal látogatottságát, és az Ön böngészési tevékenysége alapján személyre szabott tartalmakat jelenítsen meg. Ez magában foglalja a keresési eredmények pontosabb megjelenítését, a lényegretörőbb tartalmak és tájékoztató anyagok megjelenítését, a jobb kommunikációt és az oldal teljesítményének javítását.

Elfogadom Bővebben

X