A kárpátaljai magyarok nem csak, hogy nem ukránok, hanem egy külön és különb nemzet szülöttei!

Petőfi Sándor születésének bicentenáriumi évfordulóján a „Mit nem beszél az a német” című verse jut eszembe, csak most épp az ukránok kapcsán.Az okok listája mára már olyan hosszú, hogy nehéz lenne felsorolni azt, de az ukrán külügyi szóvivő legutóbbi interjúja, melyet egy hazai liberális médiának adott a minap, épp elég volt ahhoz, hogy kiverje a biztosítékot. Ebben az interjúban kifejtette többek közt azt is, hogy ellentétben a Kreml narratívájával, „a valóságban nem egy nemzet vagyunk az orosszal, más a kultúránk, más a történelmünk, más a nyelvünk”. Ez után még meglepőbb és megbotránkoztatóbb azon nyilatkozata, miszerint a kárpátaljai magyarok viszont „magyar származású ukránok”, akiknek jár az egyenlő bánásmód, s a nyelvtörvénnyel kapcsolatban megjegyezte, hogy örüljenek neki, hogy ukránul tanulhatnak, hogy „jobban elmerülhetnek az ukrán nyelvben”, mely sikereket hozhat nekik. Nem tudom, hogy azokra a sikerekre gondol-e, amikor folyamatos inzultus éri őket saját szülőföldjükön, vagy amikor az elnyomóik őket használják előszeretettel golyófogónak az általuk kiprovokált háborúban, vagy épp arra, amikor a származásuk miatt bocsájtják el őket, ami lássuk be, nem nevezhető sikernek.

Ahogy megszokhattuk, a magyar külügy természetesen nem reagált a kijelentésekre, de ez talán nem is meglepő azok után, hogy a kárpátaljai magyarok helyett a háború kitörésekor is inkább az ukrán területi egységért aggódtak. Az pedig már csak pont az i-n, hogy azóta is – orosz olajból készült – üzemanyaggal, pénzzel és az uniós csatlakozási szándékában is támogatja a magyar kormányzat azt az Ukrajnát, amely két lábbal tiporja a kárpátaljai magyar kisebbség jogait, s amely a terrorcselekményektől sem riadt volna vissza annak érdekében, hogy gazdaságilag ellehetetlenítse országunk.

A Mi Hazánk álláspontja ebben a témában is markánsan elkülönül a többi hazai politikai
pártétól, hiszen mi azt mondjuk, hogy amíg az ukrán politikai vezetés ennyire semmibe veszi nemzettársainkat, amíg ennyire cinikusan viszonyul az őshonos magyar kisebbséghez, addig semmilyen támogatást nem kaphat hazánktól!

Dócs Dávid, alelnök, Mi Hazánk

További bejegyzések

Folytatódik Szegeden a kínai akkumulátorgyár terjeszkedése!

Dér Dániel

Vendégmunkások és büntetett előéletűek is honvédek lehetnek ezentúl, de az oltatlanok, hazafiak és önkormányzati képviselők nem!

Dér Dániel

Egyetlen eurócentet se fizessünk!

Dér Dániel

Ez az oldal sütiket használ, hogy javítsa az online élményt, lehetővé tegye a tartalom megosztását a közösségi médiában, mérje a weboldal látogatottságát, és az Ön böngészési tevékenysége alapján személyre szabott tartalmakat jelenítsen meg. Ez magában foglalja a keresési eredmények pontosabb megjelenítését, a lényegretörőbb tartalmak és tájékoztató anyagok megjelenítését, a jobb kommunikációt és az oldal teljesítményének javítását.

Elfogadom Bővebben