Titkosította a kormány két éve a honvédségi létszámadatokat az ellenzéki képviselők elől, azonban két kormányzati törvénymódosítás is gyakorlatilag elismeri a súlyos, több ezres létszámhiányt.

Az eddig sem feltöltött keretszámok növelésétől önmagában még nem lesz több honvéd, és a behívhatósági korhatár 40-ről 50 éves korra való emelése bár a népességcsökkenés, illetve az elöregedő társadalom miatt valóban indokolt, de kormányzati felelőtlenség úgy, hogy közben az állam nem biztosítja az ehhez szükséges alapkiképzést még azoknak sem, akik ezt szeretnék elsajátítani. Hiszen a jelenlegi önkéntes tartalékos rendszerben is évi két hónap (sőt háromévenként hat hónap) szolgálatteljesítésre kötelezhető minden tartalékos még békeidőben is, bármilyen katasztrófahelyzet vagy fenyegetettség hiányában is, amit a legtöbben nem tudnak vállalni pl. családi vagy munkahelyi okok miatt. A hadkötelesek túlélési esélyeit is növelné a Mi Hazánk Mozgalom által szorgalmazott, egy-két hónapos sorkatonai alapkiképzés, így az nemcsak közösségi, hanem egyéni érdek is volna.

A kormány – saját korábbi gyakorlatának is ellentmondva – még az Országgyűlés zárt szakbizottsági ülésén sem árulja el a honvédségi létszámadatokat, pedig a titkosítások nem jelentenek megoldást, csak az érdemi viták ellehetetlenítését okozzák. Az általános létszámadatokra utoljára épp a még képviselőként feltett kérdésemre válaszoltak 2016. február 3-ai adattal: http://www.parlament.hu/irom40/08665/08665-0001.pdf

A toborzások kudarcát, nehézségét jelzi, hogy a migrációs válság csúcsán, amikor talán a legjobban emelkedett a honvédségi hivatás közmegbecsülése, 2015. szeptemberében önkéntes tartalékos szolgálat iránt 436 fő érdeklődött, de végül csak 9-en kötöttünk szerződést a hónapokig tartó procedúra után: https://www.facebook.com/novakelod/photos/p.1331325843616720/1331325843616720/?type=3

A honvédségi hivatás nagyobb megbecsülését ott kéne kezdeni, hogy a nekik szóló kormányzati ígéretet betartják: a vállalt határidőre – jellemzően a választásokig: http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/hirek/azt-a-fegyvertarat-is-fel-kell-toltenunk-ami-a-szivunkben-van – mégsem kapta meg minden honvéd az ún. 2015 mintájú egyenruhát sem, még ezt sem volt képes biztosítani a Honvédség, s már újabb határidőt sem mondanak. Ezek után kéne elhiggyük azt a honvédelmi miniszteri ígéretet, hogy jövőre minden magyar katona kezébe magyar gyártású fegyver kerül, holott még a kézifegyvergyártás sem indult el. Amíg a GDP 2%-át nem éri el a honvédelmi költségvetés (jelenleg alig több, mint a fele), addig továbbra is csak fokozódik a technikai lemaradás, idén és a következő években is. A Mi Hazánk a honvédelmi minisztert buzdítja arra, s partnere kíván lenni abban, hogy a szükséges költségvetési támogatásokat a kormányban kiharcolja.

Novák Előd,
a Mi Hazánk Honvédelmi Kabinetjének elnöke
30/358-27-23, [email protected]

X