A Mi Hazánk képviselői elégették a trianoni szerződést

Dúró Dóra a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese és Apáti István a párt alelnöke elégette a trianoni békediktátumot. 

A Mi Hazánk országgyűlési képviselői a román nagykövetség előtt fejezték ki tiltakozásukat a magyar kisebbségek sorozatos jogfosztása ellen.

Dúró Dóra szerint

“még mindig külpolitikai, emlékezetpolitikai és oktatáspolitikai fordulatra van szükség ahhoz, hogy a magyar emberek megértsék és feldolgozzák, hogy mi is történt 100 évvel ezelőtt.”

Hozzátette, hogy a Mi Hazánk június 4-e helyett, a II. Bécsi döntés napját ünnepelné. Augusztus 30-át ezért a párt a Hazatérés Napjává nyilvánítaná, így állítana méltó emléket minden revíziós döntésnek és magának Horthy Miklósnak is. Dúró Dóra gyalázatosnak tartja, hogy a magyar politikai elit semmilyen revíziós lehetőséggel nem élt, a területi autonómia kérdése pedig egyre inkább lekerül a napirendről. A politikus élesen bírálta Áder János azon kijelentését, mely szerint büszkeségre ad okot, hogy Magyarország semmilyen területi követeléssel nem állt elő sem Jugoszlávia és Csehszlovákia szétesése, sem pedig a Szovjetunió és a Ceaucescu rendszer bukása után.

Apáti István arra emlékeztetett, hogy a Mi Hazánk az egyetlen párt, amely szót emel a történelem egyik legigazságtalanabb eseménye ellen. A párt elnökhelyettese szerint a románok 100 éve megszállás alatt tarják Erdélyt és ma is provokálják az ott élőket, nem egyszer pedig brutális és vandál támadásokat indítanak ellenük. Legutóbb Úz-völgyében egy temetőben történt hasonló incidens, amit az emberi jogok tiszteletére oly sokat adó Európai Unió szó nélkül nézett végig.

1918. december 1-jén tartották a magyarországi románok gyulafehérvári nemzetgyűlésüket, ahol a megjelent 1228 küldött kinyilvánította azon szándékát, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros csatlakozzon a Román Királysághoz. Bár a románok döntése később „hivatalosan” megfelelt a wilsoni elveknek, a valóságban az elszakadás egyoldalú határozat eredménye volt, mely az erdélyi magyarságot teljesen megfosztotta az önrendelkezés jogát.

Trianon 100. évfordulója alkalmából a Mi Hazánk már korábban kezdeményezte, hogy az országgyűlés helyezze hatályon kívül a békediktátumot, ám a javaslatot a Fidesz eddig még napirendre sem tűzte.

 

További bejegyzések

Első ellenzéki pártként adta le ajánlásait a Mi Hazánk

Dér Dániel

Aprópénzbe fojtott harc a fenyegetőző végrehajtóval!

Dér Dániel

Antiglobalista tüntetést szervez a Mi Hazánk

Dér Dániel

Ez az oldal sütiket használ, hogy javítsa az online élményt, lehetővé tegye a tartalom megosztását a közösségi médiában, mérje a weboldal látogatottságát, és az Ön böngészési tevékenysége alapján személyre szabott tartalmakat jelenítsen meg. Ez magában foglalja a keresési eredmények pontosabb megjelenítését, a lényegretörőbb tartalmak és tájékoztató anyagok megjelenítését, a jobb kommunikációt és az oldal teljesítményének javítását.

Elfogadom Bővebben