A kormányhivatalokhoz fordul a Mi Hazánk Ifjai, hogy szüntessék meg azt a törvénysértő állapotot, amely szerint több közterület és intézmény is önkényuralmi rendszerekhez köthető személy nevét viseli.

Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Ifjai országos szervezője vasárnap Budapesten a Rajk László Szakkollégium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz 2013-ban alkotta meg azt a törvényt, amely tiltja a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető nevek, elnevezések használatát, mégis számos épület és közterület van, amely ilyen elnevezéssel szerepel a nyilvántartásban.

A kormányhivataloktól azt várják, szólítsák fel a helyi önkormányzatokat, hogy a jogsértő állapotot szüntessék meg és eltűnjenek a vörös diktatúrához köthető elnevezések. Jelezte: az érintett intézmények vezetőit levélben keresik meg szintén a jogsértő állapot felszámolását kérve.

Fiszter Zsuzsanna súlyos vétségnek nevezte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia útmutatása több helyen “mérleghinta-politikát” folytat: több elnevezést csak nem ajánl, de egyes esetekben ugyanazt az elnevezést tiltja. Példaként hozta fel Ságvári Endrét, akinek a nevével közterület elnevezését nem ajánlja, miközben lakótelep esetében tiltja a név használatát.

A Mi Hazánk Ifjai szerint elfogadhatatlan, hogy 30 évvel az állítólagos rendszerváltás után Magyarországon a közterület-elnevezésekben és a közintézmények neveiben még mindig jelen lehetnek egy olyan diktatúrához köthető személyek, politikusok, szervezetek nevei, akik számtalan magyar haláláért felelősek.

Megkérnek mindenkit, aki ilyen jogsértést tapasztal, jelezze részükre az [email protected] e-mail-címre

X