Pasztorniczky István borsod megyei képviselő a Mi Hazánk Mozgalom tagjának jelzése alapján indított vizsgálatot a szülők felelősségét vizsgálva a gyámhatóság a tavaly októberben történt Encsi lincselési kísérlet kapcsán. 

A képviselő elmondta, hogy levélben jelezte az esetet az encsi járási hivatal felé és kérte a szülők felelősségének vizsgálatát az ügyben. Hiszen felmerült a kérdés, hogy mit keresett a kisgyermek egyedül, szülői felügyelet nélkül az úton, hol voltak a szülei? A válaszból kiderült, hogy a hivatal a jelzés alapján elindította a vizsgálatot, amelynek nagyon örülünk – ismertette a képviselő a hatóság válaszát. Nagyon fontosnak tartjuk a kérdést, hiszen a gyermeknek alapjoga, hogy védelmet kapjon az őt érő negatív hatásokkal szemben. Ráadásul  a szülő azért kapja a családi pótlékot és a különböző támogatásokat, hogy rendesen nevelje és óvja  gyermekét. Ezt már Pakusza Zoltán a Mi Hazánk Mozgalom borsod megyei elnöke mondta. Úgy érezzük, nagyon fontos üzenete van ennek, hiszen azt üzeni a szülőnek, hogy nem elég sorba állni a támogatásért, de felelőssége is van a gyermeke nevelésében. Sajnos Borsodban van egy olyan szubkulturális közeg, ahol egyre elterjedtebb a felelőtlen szülői magatartásforma.

A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja továbbra is az, hogy az a szülő kapjon támogatást, aki teljesíti szülői feladatait, aki pedig nem, azt felelősségre kell vonni.

X