Nyolc nemzeti szervezet összefogásával lesz megemlékezés Budapesten a Sopront és környékét megmentő Rongyos Gárda 100. évfordulós jubileumán, a nyugat-magyarországi szabadságharc kirobbanásának 100. évfordulóján, augusztus 28-án.

A Farkasréti temetőben lévő emlékmű Vámossy Tibor rongyos gárdista sírja fölött található. Az emlékművet sok évi küzdelem után sikerült felújíttatni a Honvédelmi Minisztériummal Novák Előd országgyűlési képviselői kezdeményezésére, de a kormány végül gyáván lemondta a meghirdetett felavatást, így a Rongyos Gárda emlékének ápolása a magunkfajtákra vár.

A temetőben lévő emlékműhöz éveken át számos alkalommal szervezett méltóságteljes megemlékezést Novák Előd, és az intézmény vezetője most is írásos hozzájárulást adott előzetesen. Azonban felsőbb utasításra visszavonták azt: a Budapesti Temetkezési Intézet névtelen levelet küldött Novák Elődnek, melyben nem létező leszármazottakra hivatkozva idén kitiltották a hagyományos megemlékezést. Ezért a Mi Hazánk Mozgalom magyarázatot vár Karácsony Gergelytől, hogy az ő politikai utasítására vonta-e vissza az engedélyt a fővárosi önkormányzat intézménye, illetve kérjük a kitiltás feloldását. Ha a főpolgármester a tiltást fenntartja, akkor is megtartjuk megemlékezésünket: a főbejárat melletti közterületen (ahova bejelentésünket a rendőrség most tudomásul vette), majd magánszemélyként vonulhatnak át a megemlékezők koszorút, virágot, mécsest elhelyezni. A Rongyos Gárdát elhallgatják: kihagyják a tankönyvekből, film sem készül dicsőséges küzdelmeikről. De a nemzeti hősökről való megemlékezésünk jogát senki sem vonhatja meg!

Az ’56-os pesti srácokhoz hasonlóan az idegen megszállás ellen harcoló, 19 éves műegyetemistaként hősi halált halt Vámossy Tibornak nincsenek leszármazottai, amint az már évekkel korábban hírként is megjelent. Az oldalági, külföldön élő rokonoknak a Rongyos Gárdát szégyellő álláspontja is már évek óta ismert, MTI-hír is volt, a temető a hozzájárulását mindezek ismeretében adta meg a hagyományos rendezvényre, így szerveztük és hirdettük meg a jubileumi eseményt. Korábban az oldalági, távoli rokonoknak nem is volt annyira fontos, hogy rendezzék a sírhely megváltását, azt Novák Előd szorgalmazása nyomán nyilvánították védett sírrá, illetve országgyűlési képviselői kérdésére a honvédelmi miniszter is felvállalta egy levél erejéig magának a Rongyos Gárda emlékének az ápolását is, nemzeti hősnek nyilvánítva Vámossyt Tibort is.

A megemlékezés most a magunkfajtákra vár, hívunk minden hazafit!

Mi Hazánk Mozgalom

X