A Mi Hazánk Mozgalom felszólítja a magyar Külügyminisztériumot, hogy azonnal reagáljon arra, hogy Kirill Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője bejelentette: Az ukrán hadsereg kész beavatkozni Moldovában, annak érdekében, hogy a Transznisztriában (Dnyeszter Menti Köztársaság területén) állomásozó 1500 orosz békefenntartót kiűzzék az országból. Az ukrán védelmi minisztérium egyik legfontosabb vezetőjének kijelentése a háború kiterjesztéséről szól, amely rendkívül veszélyes, destabilizálhatja az egész térségünket, előszobája lehet a harmadik világháborúnak is. Egyúttal bátoríthatja a román politikai erőket, amelyek régóta készülnek a Moldovai Köztársaság és Románia egyesítésére.
Magyarország számára mindez tűrhetetlen. Komoly biztonsági kockázatot jelentene Románia területének, lakosságának és erejének további növekedése, ráadásul ez precedenst teremtene, és táplálná a további román területi igényeket. Ne feledjük, hogy a román politikusok között vannak, akik a Tiszáig szeretnék kitolni Románia határait.
Felszólítjuk a magyar Külügyminisztériumot, hogy minden nemzetközi fórumon tiltakozzon az ukrán hadsereg esetleges moldovai beavatkozása ellen, amely dominó-hatást indíthatna el, és tegye egyértelművé: Románia csak azon a napon egyesülhet Moldovával, amelyik napon Erdély újra egyesül Magyarországgal.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, a párt parlamenti frakcióvezetője

X