A régi idők fantasztikus hangulatát idéző Magyar Sziget fesztivál első napján, július 10-én, a Magyar Sziget fesztiválon, Ásotthalom községben, a kezdeményező Toroczkai László polgármester jelenlétében avatták fel a világ első Szilágyi Mihály-szobrát, a déli határ mindenkori őrzői előtt tisztelegve.

Szégyen, hogy az egész világ által ismert és tisztelt nándorfehérvári diadal vezetőjének, a vár rendíthetetlen, hős kapitányának, Magyarország kormányzójának ez előtt még sohasem állítottak köztéri szobrot.

– Ezzel a szoborral szeretnénk köszönetet mondani a rendőrségnek, a polgárőrségnek, a határőrségnek és a mezőőreinknek, akik részt vesznek a határvédelemben. Nélküle nincs nándorfehérvári viadal, ezért fontosnak tartottam, hogy itt, Ásotthalmon, egy végvári településen, amelyet néhány éve a legkomolyabban sújtott az illegális migráció, emléket állítsunk neki – fogalmazott a polgármester, aki a plébánossal, a jegyzővel és az általa alapított Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal elsőként állt a kezdeményezés mögé és támogatta a szobor elkészítését.

Az 500 kilós, bronzból készült emlékmű Megyeri János szobrászművész alkotása, melynek 12,7 millió forintos költségét teljes egészében közadakozásból fizették, s az összes adakozó nevét feltüntették a talapzaton.

delmagyar.hu nyomán

 

X