A Mi Hazánk Mozgalom szerint a magyar kormány nem támogathatja Szerbia feltétel nélküli uniós csatlakozását – jelentette Novák Előd, pártunk alelnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Novák Előd hangsúlyozta: a kormányzatnak először egyeztetni kellene a délvidéki magyarsággal és utána megfogalmazni a támogatás feltételeit. Ha pedig ezeket nem teljesíti Szerbia, Magyarországnak élni kell a vétó jogával – tette hozzá a politikus.

Úgy vélekedett: a kormányzatnak tanulnia kell abból, hogy korában Magyarország feltétel nélkül támogatta Románia uniós csatlakozását, ennek nyomán pedig mára szinte eszköztelen maradt a magyar kormány a romániai magyarság, „Európa legnagyobb jogfosztott nemzeti kisebbsége” ügyében. Ugyanis még az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakat sem tartja be a román állam – tette hozzá.

Az ott élő magyarok nem használhatják szabadon az anyanyelvüket, nemzeti szimbólumaikat, és mai napig várat magára az önálló magyar kar létrehozása a marosvásárhelyi egyetemen – sorolta Novák Előd, aki megjegyezte, ugyanakkor terrorizmus vádjával koncepciós eljárás nyomán börtönözték be a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két erdélyi tagját.

 

X