Pár ember kilépése nem roppantja össze a Mi Hazánk Mozgalmat, mindez az önkormányzati választásokra nem lesz hatással — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Toroczkai László. A Mi Hazánk elnöke szerint a cigánysággal kapcsolatos problémákat akkor sem szabad a szőnyeg alá söpörni, ha egyes tagoknak ez elfogadhatatlan. A pártelnök állítja, júliusi kongresszusukon az elmúlt év mellett értékelik a kilépések mögött húzódó okokat is. Leszögezte ugyanakkor: nem hajlandó megalkuvásból vagy félelemből a magyarság létét, jövőjét veszélyeztető problémákat kikerülni.

– Úgy tűnik, nem mindenkinek jelentett akkora sikert az EP-választáson elért 3,3 százalékos eredmény, hogy maradjanak is a Mi Hazánkban. Mi okozza a törést?
– Több ezer jelentkezőnk, ezer fő körüli regisztrált tagunk van. Ehhez képest öt ember kilépése nem roppantja meg a pártot. Ez egy új politikai mozgalom, elkerülhetetlen, hogy formálódik, a tagok pedig ezzel vagy együtt haladnak, vagy nem. Ez ilyenkor, mindössze kilenc-tíz hónap után egyelőre még egy természetes folyamat.

– Ilyen könnyedén túllép rajta?
– Szó sincs róla. Én nem vagyok Vona Gábor vagy Gyöngyösi Márton, hogy örömmel fogadjam, ha egy tagunk kilép, és még párat utánuk lökjek. Nekem ez fáj. Természetes folyamat ugyan, de nem örülök neki.

– A Mi Hazánkat elhagyók az okok között személyi ambíciókat, rossz elnökségi döntéseket említettek.
– Mind az öt kilépőnk más-más miatt hagyta el a pártot. A siófoki önkormányzati képviselőnk például kizárólag magánéleti, családi okok miatt lépett ki, de olyan is van, aki szerint a jelenlegi elnökséggel nem elég néppártos a Mi Hazánk.

– Talán a legnagyobb érvágás, hogy elsőként Ferenczi Gábor alelnök és pártalapító, Devecser polgármestere jelentette be távozását. Erről tudott előzetesen?
– Nem tudtam róla. Miután a Facebookon jelentette be a kilépését, és előzetesen engem nem értesített, a sajtóból tudtam meg. Mindezt ráadásul egy nappal az előtt az elnökségi ülés előtt tette, ahol a párt jövőbeli irányvonaláról cseréltünk eszmét. Örültem volna, ha ott mondja el, hogy mivel nem értett egyet. A távozásához ugyanakkor helyi, Veszprém megyei személyi konfliktusok is vezettek.

A teljes Magyar Nemzet interjú ide kattintva olvasható el!

 

X